Μια «φωτογραφική» τροπολογία, έλυσε εύκολα το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τους 151 που στηρίζουν την κυβέρνηση, αν δύο από αυτούς έβαζαν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή. Μια από τις τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την κατάργηση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά κυρίως την Ελενα Κουντουρά, σημερινή βουλευτή και υπουργό Τουρισμού, αλλά και τον βουλευτή Ηρακλείου, πρώην Ποτάμι, σήμερα ανεξάρτητο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Δανέλλη.
Το πρόβλημα με τους δυο υποψηφίους- και πιθανώς και άλλους που θα προκύψουν στην συνέχεια- ήταν οτι σε περίπτωση που παραιτούνταν για να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχανε την πλειοψηφία των 151 εδρών.
Αφού η μεν κ. Κουντουρά προέρχεται από τους ΑΝΕΛ και σε περίπτωση παραίτησης την έδρα θα κατελάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε με τον Σπύρο Δανέλλη, αφού την έδρα του θα κατελάμβανε ο πρώτος επιλαχών από το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού.
Ετσι όμως η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη γιατί στη περίπτωση της Ελενας Κουντουρά ο πρώτος επιλαχών είναι ο Ντίμης Αργυρόπουλος, ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ που παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο ενώ στη περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη, την θέση του καταλαμβάνει η Ελένη Μπρεδάκη- Μαρινέλλη, πιστή στο Ποτάμι.
Με τις τροπολογίες, πάντως διατηρείται, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή.
Η εκλογική διαδικασία
Στις τροπολογίες προβλέπεται και αλλαγή στην εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα: Κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.
«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές). Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές
Τέλος, με άλλη τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειοστις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου. «Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ», διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.