Νέες πιέσεις Ντάισελμπλουμ: Δεν δίνουμε δάνεια - γέφυρες

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος διεμήνυσε στην Αθήνα ότι οι χώρες-μέλη της ΟΝΕ δεν πρόκειται να εγκρίνουν αίτημα για «ενδιάμεσο πρόγραμμα» προς την Ελλάδα προκειμένου να πάρει χρόνο για να παρουσιάσει στη συνέχεια το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προετοιμάζει.  Χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, είπε «δεν δίνουμε δάνεια – γέφυρες». Και συμπλήρωσε ότι στο έκτακτο Eurogroup που αποφασίστηκε με θέμα την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου, αναμένεται να «γίνει ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Μία μέρα νωρίτερα κατηγορηματικός είχε εμφανιστεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι απορρίπτει την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει σαν γέφυρα καθώς, όπως είπε, ήδη υπάρχει πρόγραμμα γέφυρα για την Ελλάδα κα οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών διεμύνηε ότι αναμένεται η Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρώτο πλαίσιο προτάσεων στο Eurogroup συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους, και άφησε «εντελώς ανοιχτό» το τί θα συμβεί στη συνέχεια.