Τις «παγωμένες» διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) έφεραν ξανά στην επιφάνεια με δηλώσεις τους –με εντελώς διαφορετικές αφορμές και κατά σύμπτωση– ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αρχικά, ο κ. Ράμα, απαντώντας σε ερώτηση για την ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία, είπε (Vizion Plus): «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».
Ο κ. Ράμα. όπως εξηγεί δημοσίευμα της Καθημερινή, μιλάει, βεβαίως, για το Κόσοβο, καθώς προωθεί την ένωσή του με την Αλβανία. Ως προς την Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, η Αθήνα και τα Τίρανα συζητούν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ η μοναδική εκκρεμότητα στην ξηρά αφορά την τεχνική επιδιόρθωση των πυραμίδων που οριοθετούν τα σύνορα των δύο χωρών.
«Ειλημμένη πολιτική απόφαση»
Λίγο αργότερα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνιζε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι. «Είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση, στις άμεσες προτεραιότητές μας, και θα γίνει και γιατί είναι κάτι σωστό που θα μεγαλώσει την Ελλάδα αλλά και γιατί θα μας διευκολύνει σημαντικά και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με Ιταλία και με Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών μας ζωνών», είπε (ρ/σ News 24/7) ενδεικτικά ο κ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ακόμα, ότι η ανακήρυξη της επέκτασης θα γίνει με νόμο.
Παράλληλα, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι «οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών. Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν τον σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας». Ο σχολιασμός των διπλωματικών πηγών στόχευε, κυρίως, σε απάντηση προς τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζητούσε να προσδιοριστεί τι ακριβώς συζητεί η Αθήνα με τα Τίρανα.