Bloomberg: Give Greece a chance

Ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας αρχίζει να «σοβαρεύεται» λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του εκτιμά το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg φέρνοντας, ως παράδειγμα ότι φαίνεται να είναι πρόθυμος ν’ αρχίσει να εγκαταλείπεται το αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους. Συνεπώς, αναφέρει, «αξίζει μια διαλλακτική απάντηση» από τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς εταίρους της χώρας.

Kάτι όμως, που δεν φαίνεται να συμβαίνει ιδιαίτερα μετά την απόφαση της ΕΚΤ, λίγη ώρα μετά την συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Μάριο Ντράγκι, η οποία σηματοδοτεί την υιοθέτηση σκληρής γραμμής απέναντι στο ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους και χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων.

Η Γερμανία και η ΕΚΤ, σημειώνει το άρθρο, θα πρέπει ν’ αναγνωρίσουν την ανάγκη εύρεσης κοινού τόπου με την Ελλάδα τάχιστα. Η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών της Γιάνη Βαρουφάκη, διατείνεται ότι δεν θέλει άλλες δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα για όσο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις και προτείνει να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους της αλλά και να το ανταλλάξει με τίτλους που θα συνδέονται με τις επιδόσεις της οικονομίας.  Και οι δύο προτάσεις, υπογραμμίζει το Bloomberg, αξίζει να εξεταστούν.

Από τα 316 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το χρέος της Ελλάδας, τα 195 βρίσκονται στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες έχουν επίσης συμφέρον η Ελλάδα να γίνει φερέγγυα και να εισέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει το Bloomberg. Και η ακραία δημοσιονομική λιτότητα δεν βοηθά ενώ η δημοσιονομική αδιαλλαξία της Γερμανίας έχει επιδεινώσει τα πrοβλήματα της ευρωζώνης.

Αν το να αποκατασταθεί η ενότητα της ευρωζώνης είναι στόχος, θα πρέπει να υπάρξει κάποια ευελιξία τέτοια που να αναγνωρίζει τη διαμαρτυρία που εκφράστηκε στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, η οποία δεν είναι παρά να δοθεί το χρονικό περιθώριο να πάρει η Αθήνα μια «ανάσα», ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις τράπεζές της, και να χαλαρώσουν λίγο οι προθεσμίες του προγράμματος. Επισημαίνοντας τον κίνδυνο «ατυχήματος» παρά τη δεδηλωμένη θέληση όλων των πλευρών να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι της Αθήνας στην ευρωζώνη ότι το κόστος ενός Grexit θα είναι τεράστιο και  όχι μόνο για την Ελλάδα.

 

BloombergGrexitχρόνος