«Αποπροσανατολισμός και παραπλάνηση» - Οι αντιδράσεις κομμάτων και αντιπολίτευσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού

«Mία απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών». Έτσι σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που έγινε σήμερα Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Φεβρουαρίου, θα συμπαρασύρει και σειρά επιδομάτων του ΟΑΕΔ, αλλά αναμένεται να επηρεάσει και άλλα κλιμάκια μισθοδοσίας.

Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9%), διαμορφούμενος στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, πάντα μεικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).

Σημείωσε πάντως πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -ήδη από τον Σεπτέμβριο- επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού – η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα – ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ επί της αύξησης του κατώτατου μισθού υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΝΔ: Προσπάθεια να ξεχαστεί το εθνικό λάθος των «Πρεσπών»

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ η Ν.Δ. κάνει λόγο για «μία απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».

ΚΙΝΑΛ: Υποσχέθηκε κατώτατο 751 ευρώ, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ

Το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα, μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ».

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος έχει ψηφίσει».

«Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση» προσθέτει.

ΚΚΕ: Μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου, αφού διατηρείται ο νόμος της αύξησης ή μείωσης του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μόλις αναλάβει κυβέρνηση, κάτι που όχι μόνο δεν έκανε, αλλά καταψήφισε και τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει το ΚΚΕ στην Βουλή.

Το Ποτάμι: Μοναδική έγνοια του κ.Τσίπρα η εκλογική πελατεία

O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων (τους οποίους δεν ρωτάει). Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει, αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας, όσους νόμους κι αν περάσει ο κ. Τσίπρας. Όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της.

Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά – τσιμουδιά.

Ένωση Κεντρώων: «Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων»

«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει» αναφέρει, στο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους» προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.

 

αντιδράσειςαντιπολίτευσηαύξηση κατώτατου μισθούκόμματα