Σε παρέμβαση για την πολιτική κρίση που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Βενεζουέλα, προέβη η Ρωσία, με μία δηκτική και επιθετική διάθεση απέναντι στις ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου Μαδούρο, επικρίνοντας την απόφαση των δυτικών χωρών που αποφάσισαν να στηρίξουν την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να ταχθούν κατηγορηματικά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα. « Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα σήματα, που έρχονται από ορισμένες πρωτεύουσες, που λένε ότι δεν αποκλείεται και η ένοπλη επέμβαση από το εξωτερικό. Καλούμε όλες τις χώρες να αντιταχθούν σε παρόμοιου είδους ιδέες» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ
Η Μόσχα προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο, μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Δεν είναι αποδεκτή»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι “δεν είναι αποδεκτή” έξωθεν ανάμειξη στη χώρα
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες στις ταραχές που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου, μετά την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουάιντο, να αυτοανακηρυχθεί, χθες. ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, μεταβατικός πρόεδρος για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Μέχρι τώρα τον Γκουάιντο στηρίζουν εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Περού, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η Αργεντινή.
Kαι ο ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Προσέθεσε πως «η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα, που ως στόχο έχουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να εμφανίσουν τον Πρόεδρο της χώρας ως παράνομο. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν σχέση με έναν ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης. Οι νεκροί των δύο τελευταίων ημερών και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι και οι τελευταίοι».
Καταλήγοντας ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε «στηρίζουμε την από καιρό διεθνή πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Θαπατέρο ώστε να προχωρήσει ένας ειλικρινής και γόνιμος δημοκρατικός διάλογος μεταξύ των μερών, που θα επαναφέρει τη Βενεζουέλα στη σταθερότητα. Πάνω από όλα όμως, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του λαού της Βενεζουέλας».
Υπέρ του Μαδούρο
Ο πρώτος που έσπευσε να δηλώσει την συμπαράσταση του στον Μαδούρο ήταν ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος κατήγγειλε «τα νύχια του ιμπεριαλισμού που προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής».
Μεξικό και Κούβα τάχθηκαν επίσης υπέρ του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζούελας δηλώνοντας την υποστήριξή τους στον Μαδούρο «μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τηλεφώνησε στον «αδερφό του» Νικολά Μαδούρο και του είπε: «Στάσου στο ύψος σου! Είμαστε μαζί σου!». Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Ερντογάν ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για συμφωνίες συνεργασίας με τον Μαδούρο ενώ ο Μαδούρο είχε μεταβεί στις 8 Ιουλίου στην Τουρκία για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.