Ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, η Νάντια Γιαννακοπούλου, “ανοίγει” τα χαρτιά της στο Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση, και μας παραχωρεί μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.
Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος και πρώην βουλευτής διεκδικεί στις επόμενες εθνικές εκλογές την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά του Κινήματος Αλλαγής, όπως μας λέει περήφανα. Και όλα αυτά, συνδυάζοντάς τα αρμονικά με την οικογενειακή ευτυχία η οποία προσωποποιείται στα τρία της παιδιά και στη δεμένη της οικογένεια.
Η μαχητικότητα της υποψήφιας στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθήνας, Νάντιας Γιαννακοπούλου, δύσκολα μπορεί να μείνει απαρατήρητη. Συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια από την πρώτη φορά που εκλέχθηκε στα βουλευτικά έδρανα, τον Οκτώβριο του 2009, η πρώην βουλευτής, με τον δυναμικό λόγο και την επιβλητική τηλεοπτική παρουσία, αποτελεί ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή σε έναν πολιτικό φορέα που για πολλούς προσπαθεί ακόμα να βρει τα πατήματά του.
“Ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα, για να σταματήσει αυτό το πολιτικό θέατρο του παραλόγου από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κατήφορος της χώρας” τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί. Σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ότι η συζήτηση περί μετεκλογικών συμμαχιών από πλευράς του κόμματός της είναι ζήτημα πρωθύστερο, από τη στιγμή που δεν έχει μιλήσει ο ελληνικός λαός. Ενώ το σχετικό ερώτημα, όπως σημειώνει, θα πρέπει πρωτίστως να απαντηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, δεδομένου του διχαστικού κλίματος που επικρατεί, όπως σημειώνει. “Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να πορεύεται μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, τότε πολύ λίγα πράγματα θα μπορούν δυστυχώς να γίνουν” σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, η Νάντια Γιαννακοπούλου δίνει έμφαση στην αυτονομία του ΚΙΝ.ΑΛ. μιλώντας για τον πολιτικό φορέα που “δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός”.
“Το Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε όποιον και σε όσους υπονομεύουν σήμερα τις θεσμικές λειτουργίες του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος” θα μας πει στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στο κείμενο που δεσμεύει το κόμμα της απέναντι στους Έλληνες πολίτες: το Σχέδιο «Ελλάδα».
Σχολιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, η Νάντια Γιαννακοπούλου σκιαγραφεί την υστεροφημία της τωρινής κυβέρνησης, μιλώντας για την κυβέρνηση που θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια κυβέρνηση αναίτιας εθνικής υποχώρησης.
Με την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας να “υπερχειλίζει” από τις εξελίξεις, η Νάντια Γιαννακοπούλου ερωτάται για το “Ποτάμι” (το οποίο χαρακτηρίζει κόμμα “σαπουνόφουσκα”), για τη Novartis (κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση του σκανδάλου από κυβερνητικής πλευράς και για “μεθόδευση της ενοχοποίησης πρώην υπουργών και πρωθυπουργών με πιέσει προς τη Δικαιοσύνη”), καθώς και για “το μήλον της έριδος” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. -αν θα μπορούσε έτσι να χαρακτηριστεί η συζήτηση περί ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Αυτό που δεν θα μπορούσε να εκλείψει από την συνέντευξη, είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι της υπ. βουλευτή για τις δυτικές συνοικίες της πρωτεύουσας. Εκεί όπου, εκτός από την καρδιά του Κινήματος Αλλαγής, χτυπάει και η δική της καρδιά, πατώντας στα χνάρια του ιδρυτή του κόμματος που η ίδια υπηρετεί από πολύ μικρή ηλικία. Στα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος δημιούργησε μία βαθιά σχέση με τους ανθρώπους του μόχθου, όπως θα μας πει στη συνέντευξη που ξεκινάει ευθύς αμέσως.
1) Κυρία Γιαννακοπούλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνιστή τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, πιστεύετε πως οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές;
Δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα. Τα δυνατά τους σημεία δεν είναι ούτε η ειλικρίνεια ούτε η καθαρότητα της σκέψης. Άλλα λένε, άλλα σκέφτονται και άλλα κάνουν. Το ερώτημα δεν είναι αν σκέφτονται και αν θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν «πρόωρες» εκλογές, δεν θέλουν, αλλά το αν μπορούν να τις αποφύγουν είτε λόγω πολιτικής και κοινωνικής πίεσης και απομόνωσης είτε λόγω στοιχειώδους ενστίκτου πολιτικής επιβίωσης. Όσο για το κ. Καμμένο και το ανύπαρκτο πλέον κόμμα των ΑΝΕΛ, νομίζω πως τα σχόλια περιττεύουν. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως με αυτό το αλλοπρόσαλλο ακροδεξιό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά επί τέσσερα συναπτά έτη. Εμείς, το ΚΙΝ.ΑΛ, ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα, για να σταματήσει αυτό το πολιτικό θέατρο του παραλόγου από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κατήφορος της χώρας.
2) Τί θα κάνει την επομένη των εκλογών το Κίνημα Αλλαγής, στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει μεν τις εκλογές, χωρίς αυτοδυναμία δε; Γιατί, τόσο η Πρόεδρός σας όσο και τα στελέχη του κόμματος, δεν απαντούν ξεκάθαρα. Και τί απαντάτε στο άνοιγμα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τόσο προς εσάς όσο και στο Ποτάμι;
Αυτή η ερώτηση νομίζω ότι θα πρέπει να απευθύνεται πρώτα απ΄ όλα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουν αυτά τα δύο κόμματα που διεκδικούν σήμερα την κυβερνητική εξουσία αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Θα θελήσουν να συνεργαστούν στη βάση ενός προοδευτικού, αναπτυξιακού, φιλολαϊκού προγράμματος για προχωρήσει η χώρα μπροστά ή θα συνεχίσουν να κινούνται εντός ενός κλίματος εθνικού διχασμού, ακυβερνησίας και διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων έως την τελική καταστροφή; Αυτό το ερώτημα είναι κομβικό για τις μετεκλογικές εξελίξεις, γιατί ακόμη και με αυτοδύναμη κυβέρνηση ή με μια κυβέρνηση μιας κάποιας κυβερνητικής συνεργασίας, εάν συνεχίσει η Ελλάδα να πορεύεται μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα, τότε πολύ λίγα πράγματα θα μπορούν δυστυχώς να γίνουν. Το να μιλάμε για το τι είδους μετεκλογικές εξελίξεις θα έχουμε πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός, νομίζω πως είναι πρωθύστερο. Είναι φανερό πως αυτή η συζήτηση προωθείται από ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με σκοπό να τεθούν να σκληρά διλήμματα και εκβιασμοί. Εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός φορέας που δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός, είμαστε μια μεγάλη παράταξη στη συνείδηση και την καρδιά του ελληνικού λαού. Έχουμε καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο και καλά επεξεργασμένο προοδευτικό πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Ελλάδα». Με αυτό δεσμευόμαστε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και διεκδικούμε την αποφασιστική ενίσχυσή μας στις επερχόμενες εκλογές ώστε αυτό το πρόγραμμα να εφαρμοστεί. Τελεία και παύλα. Τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές αφού πρώτα εκφραστεί η λαϊκή βούληση.
3) Έχετε ξεκαθαρίσει πάντως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσετε την Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, πως χαρακτηρίζετε τις δηλώσεις Δανέλλη περί εκμάθησης της σλαβομακεδονικής γλώσσας από ΜΚΟ της Ελλάδας; Και τί λέτε για τις απειλές Καμμένου στην περίπτωση ψήφισης της Συμφωνίας;
Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία όποτε και αν έρθει για επικύρωση στη Βουλή. Έχουμε μια κυβέρνηση επιθεώρηση στο Δελφινάριο, που δυστυχώς παίζει με τις τύχες της κοινωνίας και των εθνικών συμφερόντων. Μπορεί ίσως η Κυβέρνηση να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή με οριακή ή με σχετική πλειοψηφία, με ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα, αλλά αυτή η Συμφωνία δεν θα περάσει ποτέ στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια κυβέρνηση αναίτιας εθνικής υποχώρησης.
4) Κατά τη γνώμη σας το Ποτάμι «φουσκώνει» ή «ξεφουσκώνει» με φόντο όλες τις διεργασίες γύρω από το ίδιο; Και πως σχολιάζετε το “φλερτ” με τη ΝΔ;
Το Ποτάμι με τις άστοχες και ανερμάτιστες επιλογές του έχει μετατραπεί πλέον σε μικρό ρυάκι, που διεκδικεί κάθε τόσο να γίνει παραπόταμος πότε του ΣΥΡΙΖΑ και πότε της ΝΔ. Αποδείχθηκε δυστυχώς πως επρόκειτο για ένα κόμμα σαπουνόφουσκα, από τα πολλά που δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια της κρίσης.
5) Η υπόθεση NOVARTIS ήρθε ξανά στην επικαιρότητα τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, με την αποκάλυψη των ονομάτων δυο προστατευόμενων μαρτύρων την απαγγελία κατηγοριών σε έναν εξ’ αυτών και καταγγελίες για πιέσεις να κατονομάσουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Πιστεύετε πως αυτή η υπόθεση είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο ή μια σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση εναντίον πολιτικών της αντιπάλων;
Η υπόθεση Novartis υπήρξε και είναι χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο που διερευνάται σε όλο τον κόσμο. Η διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και στη χώρα μας από την δικαιοσύνη και ο καταλογισμός ευθυνών είναι απαραίτητος ώστε να μην υπάρχουν σκιές πάνω από το πολιτικό σύστημα. Όποιοι έχουν παρανομήσει θα πρέπει να αποκαλυφθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά της υπόθεσης. Η άλλη, που συνιστά ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο αποκλειστικά ελληνικό αυτή τη φορά, αφορά στον τρόπο που χειρίστηκε αυτό το θέμα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την υπόθεση Novartis, για να κατηγορήσουν κορυφαίους αντιπάλους τους για διαφθορά. Μεθόδευσαν την ενοχοποίηση πρώην υπουργών και πρωθυπουργών της χώρας με απαράδεκτες συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις στη δικαιοσύνη. Με παρακρατικές μεθόδους, χωρίς στοιχεία και με κουκουλοφόρους μάρτυρες αμφιβόλου αξιοπιστίας, που τώρα μετατρέπονται σε κατηγορούμενους και οι οποίοι καταγγέλλουν εκβιασμούς ώστε να ψευδομαρτυρήσουν. Έχουν πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία της δικαιοσύνης, την διάκριση των εξουσιών και εν τέλει την ίδια την δημοκρατία στη χώρα μας, Οι παρεμβάσεις αυτές, συνιστούν χωρίς αμφιβολία θεσμική εκτροπή. Η δημοκρατική παράταξη ήταν πάντα μπροστά σε όλους στους αγώνες ενάντια σε κάθε είδους εκτροπή, μαχόμενη για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας. Το Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε όποιον και σε όσους υπονομεύουν σήμερα τις θεσμικές λειτουργίες του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.
6) Κυρία Γιαννακοπούλου, την πρόθεσή σας να μην είστε υποψήφια στη Μεσσηνία αλλά στην Αττική, την είχατε κάνει γνωστή από τις αρχές του 2017. Μετά το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών, επιλέγετε να είστε υποψήφια στον Δυτικό Τομέα. Τί θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και σε τί να ευελπιστούν οι πολίτες των περιοχών από τη στιγμή που θα δώσουν την ψήφο τους στο ΚΙΝ.ΑΛ. και σε εσάς προσωπικά;
Η καρδιά της δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ και τώρα του Κινήματος Αλλαγής χτυπάει πάντα στην Δυτική Αθήνα. Μαζί με τον απλό κόσμο του μόχθου, τη λαϊκή οικογένεια, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες και την νέα γενιά που σπουδάζει με δυσμενείς όρους και εργάζεται σκληρά για 200 και 300 ευρώ το μήνα. Εκεί χτυπάει και η δική μου καρδιά, στη Δυτική Αθήνα των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, των κοινωνικών διεκδικήσεων για ένα καλύτερο αύριο, της προκοπής, της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας. Εδώ που το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δημιούργησε μια βαθιά σχέση ζωής με τους ανθρώπους της κάθε γειτονιάς, του κάθε χώρου δουλειάς και μόρφωσης. Εδώ θα είμαι υποψήφια κι εδώ θα δώσω τη νέα μάχη, της δικής μου γενιάς, για την Πρόοδο και την Νέα Αλλαγή. Εμείς οι νέοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ θέλουμε να υπηρετήσουμε την Ελληνική κοινωνία και την πατρίδα μας, μέσα από μια νέα σχέση πολιτικής εκπροσώπησης, που θα χτίζεται με την αλήθεια, την ειλικρινή δέσμευση, τον καθημερινό αγώνα στη Βουλή και δίπλα στους πολίτες. Οι Δυτικές συνοικίες της Αθήνας βιώνουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά στο πολλαπλάσιο. Στην Υγεία την Παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, την μετανάστευση το προσφυγικό, παντού. Μιλάμε για μια περιοχή της χώρας με πολύ μεγάλο πληθυσμό που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια από το κράτος στην τύχη της και στον κοινωνικό αυτοματισμό. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει αν αλλάξουμε την σημερινή πολιτική πραγματικότητα της υπανάπτυξης, της εξοντωτικής φορολογίας χωρίς καμία ανταπόδοση, με μια νέα πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια δίκαια πολιτική υποστήριξης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.
7) Τί δείχνει κατά τη γνώμη σας η δυστοκία που υπήρξε στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να βρει υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων;
Δείχνει πως βρίσκονται σε πολιτική παρακμή και αποδρομή. Άλλωστε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε ισχυρούς δεσμούς με την αυτοδιοίκηση. Και στις άλλες όμως μεγάλες πόλεις οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιλογές στενής κομματικής καταγραφής και ήττας.
8) Κοινωνικό μέρισμα και αύξηση κατώτατου μισθού από τον Αλέξη Τσίπρα, αύξηση 100 ευρώ στους μισθούς των Γάλλων από τον Εμανουέλ Μακρόν. Δεδομένου ότι εκφράζετε τη νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία όπως λέτε, καθώς και τον πολιτικό φορέα αποτροπής του εθνολαϊκιστικού μετώπου στην Ελλάδα, πρώτον, εξισώνετε τις δύο πρακτικές; Kαι δεύτερον, εσείς τί θα πράττατε στην κάθε περίπτωση; Γιατί ευπρόσδεκτη η αντιπολίτευση, αλλά επί του πρακτέου, πώς θα ξεπερνούσατε παρόμοιες κρίσεις;
Το θλιβερό αποτύπωμα της τετράχρονης διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο πληγωμένο σώμα της ελληνικής κοινωνίας είναι φόροι-φόροι-φόροι, φτώχεια – φτώχεια – φτώχεια, κατασχέσεις, περικοπή μισθών και συντάξεων, στασιμότητα στα ποσοστά της ανάπτυξης. Mε επιδόματα – φιλοδωρήματα που μοιράζει η κυβέρνηση από το απόθεμα των ματωμένων (όπως έλεγε κάποτε ο κ. Τσίπρας) πλεονασμάτων δεν αντιμετωπίζεται η φτώχεια. Χρειαζόμαστε δουλειές – δουλειές – δουλειές, για να ζει ο κόσμος με αξιοπρέπεια και όχι από την ελεημοσύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ… Για την έξοδο από την πολυετή κρίση απαιτείται ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο, εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης με ένα νέο μοντέλο παραγωγής νέου πλούτου για τη χώρα, για την προσέλκυση επενδύσεων και για μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη. Πάνω απ΄ όλα δεν νοείται έξοδος από την σημερινή σκληρή για τους πολίτες πραγματικότητα, χωρίς πολιτικές δίκαιης διανομής και αναδιανομής του πλούτου, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη και θα μειώνει δραστικά τις κοινωνικές ανισότητες ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο.
9) Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένεια έχει πειστεί για αυτό που θέλετε να τους αποδείξετε, ότι δηλαδή ο χώρος που εσείς εκπροσωπείτε δεν έχει σχέση με τον χώρο του κ. Τσίπρα;
Θα πεισθούν. Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει αλλάξει παρέες στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει και το βασικό πυρήνα των αντιλήψεών του. Κι αυτό φαίνεται ακόμη περισσότερο στους τομείς που δεν εμπίπτουν στις μνημονιακές υποχρεώσεις. Αντί για μια σύγχρονη, αξιοκρατική διοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στήσει το δικό του πελατειακό κράτος. Διέπεται από ολοκληρωτικές αντιλήψεις στον τρόπο που προσεγγίζει τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Στην Παιδεία, αντί για βήματα εκσυγχρονισμού επιστρέφουμε σε ρυθμίσεις που απηχούν ιδεολογικά στερεότυπα της δεκαετίας του ’80. Στην Υγεία έχει διαλύσει πλέον το δημόσιο σύστημα και με αυτό τον τρόπο σπρώχνει τον κόσμο αναγκαστικά στην ιδιωτική περίθαλψη. Αλήθεια ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την σοσιαλδημοκρατία; Προφανώς καμία.
Κυρία Γιαννακοπούλου, σας ευχαριστώ θερμά.