«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για το θέμα του δημόσιου χρέους, καθώς είναι μία υπόθεση που “πρέπει να λύσουμε όλοι μαζί”. Και πρόσθεσε: “Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μια συμφωνία και να δούμε πως θα καταφέρει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος ή απομείωσής του χρέους δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές. Στην ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν πως η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί. Υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους Ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα”.
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης, ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. «Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο, δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό που λέω», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Εξήγησε, όμως ότι παρά την πρόοδο υπάρχουν πολλά, ακόμη, πράγματα να γίνουν στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά έκανε ο Β. Σόιμπλε στο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι «κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Δεν αναφέρομαι συχνά στη διαφθορά γιατί δεν θέλω να αναφερθώ αρνητικά για άλλες χώρες, αλλά επειδή ο συνάδελφός μου αναφέρθηκε σε αυτό ως ΥΠΟΙΚ ξέρω πως και στη Γερμανία υπάρχει φοροδιαφυγή και την καταπολεμούμε” και κατέληξε αναφερόμενος σε μια ρήση του Γκαίτε “ο καθένας θα πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί την περιοχή που βρίσκεται μέσα και έξω από το σπίτι του”.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι “δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Για μαι λύση που θα βάλει στο πηδάλιο το συμφέρον της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε για το χρέος, αλλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Είναι σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την απαξίωση της χώρας και είμαι σίγουρος ότι στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό”.
Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε χρόνο από τους εταίρους ώστε να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της στην Ε.Ε., στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ που θα απαρτίζεται από “ένα πρόγραμμα – γέφυρα” όπως το χαρακτήρισε. “Ζητάμε μια ευκαιρία με βάση την εντολή που έχουμε λάβει να παρουσιάσουμε τα προγράμματα. Ζητάμε ένα πρόγραμμα γεφύρωσης από τώρα μέχρι τέλος Μαίου και στο τέλος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε χρεοκοπία και είμαι σίγουρος ότι αυτή η λέξη θα βγει σύντομα από το «γήπεδο» σημείωσε με νόημα.
Τόνισε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες χωρίς να συντρίψει την Δημοκρατία με βαριοπούλα» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις . “Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσει τη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή, αλλά και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το ήθος.
Το μήνυμά μου είναι απλό: Από τη δική μας κυβέρνησή μπορεί να αναμένει ότι δεν θα προαχθούν μόνο του μέσου Έλληνα τα συμφέροντα αλλά και του Ευρωπαίου, μπορείτε να περιμένετε μια σθεναρή δέσμευση ότι θα λέμε τα πράγματα όπως είναι” υπογράμμισε με νόημα ο κ. Βαρουφάκης.
Πριν τη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε τον κ. Βαρουφάκη με σοβαρό ύφος, χωρίς χειραψία, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μία κουβέντα και χωρίς δηλώσεις μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους. Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε με φόντο την χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να μην κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, αλλά και το γερμανικό έγγραφό που δημοσίευσε το Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα καλέσει την Ελλάδα «να τηρήσει τα συμφωνηθέντα» (από την προηγούμενη κυβέρνηση) και όχι να επιχειρήσει να τα ανατρέψει.
Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύει στο Βερολίνο ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν μέλη του αριστερού κόμματος Die Linke με συνθήματα συμπαράστασης προς την ελληνική αντιπροσωπεία.