Υπόθεση Novartis: Ερευνάται και για «ξέπλυμα» ο Μανιαδάκης

Για την πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα  (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) αλλά και για ενεργητική δωροδοκία  ερευνάται τώρα ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης. Το δεύτερο μάλιστα αδίκημα σημαίνει πως η βούληση των εισαγγελέων είναι να εξετάσουν αν ο ερευνώμενος , στον οποίο ήδη καταλόγισαν πως «έλαβε χρήματα» είναι πιθανό και να «έδωσε χρήματα» που σχετίζονται με την όλη υπόθεση .

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης και λαμβάνοντας υπόψιν παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του, διενεργούν πλήρη εξονυχιστική έρευνα ώστε να εντοπίσουν αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη, πλην αυτής που αφορά την παθητική δωροδοκία, ποινική εμπλοκή του καθηγητή .

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως η πρώτη «ποινική εμπλοκή» του κ.Μανιαδάκη στην υπόθεση ήταν η αναφορά της μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» τον Νοέμβριο του 2017, η οποία στη συνέχεια ωστόσο ανακάλεσε τις καταγγελίες της κι ενώ μεσολάβησαν δύο καταθέσεις του μάρτυρα » Γιάννης Αναστασίου».

Ένσταση ακυρότητας

Ο καθηγητής πάντως ήδη μέσω του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε στην οποία αναφέρει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Τονίζει δε στην ένστασή του, ότι για την απαγγελία κατηγορίας, δεν αρκεί η «ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό» μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Θέτει επίσης και νομικό θέμα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, υπό την οποία τελεί η δίωξη που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι του αποδόθηκε «εσφαλμένα». Κατά την υπεράσπιση του κ. Μανιαδάκη δεν είχε την επίμαχη περίοδο Δημόσιο αξίωμα καθώς ήταν «άτυπος σύμβουλος υπουργός».

Και κατά της απαγόρευσης εξόδου

Με ανάλογο σκεπτικό , περί ακυρότητας της δίωξης που ασκήθηκε εναντίον του, ο κ. Μανιαδάκης δια του συνηγόρου του προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης των εισαγγελικών λειτουργών με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα. Κατά τον κατηγορούμενο, αφού είναι άκυρη η δίωξη δεν έχει δικαίωμα η Εισαγγελία να εφαρμόζει την απαγορευτική διάταξη.

Αλλάζει ο τρόπος ανταλλαγής στοιχείων με Αμερικανούς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου την ίδια ώρα που η έρευνα για τα 10 πολιτικά πρόσωπα βρίσκεται σε εξέλιξη με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν, πως ακόμα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να συνηγορούν σε ροή μαύρου χρήματος,  αλλάζει και ο τρόπος συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis.

Hδη ο νέος εποπτεύων των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο των Αμερικανών στη Βιέννη ζήτησε η ανταλλαγή των όποιων στοιχείων ή πληροφοριών να γίνεται στο εξής μέσω Eurojust, κάτι που έγινε δεκτό και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στη Χάγη.

Πάντως σε ό,τι αφορά τον όγκο των δεδομένων που σχετίζονται με την έρευνα ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνον για την εκτύπωση των στοιχείων που έχουν κατασχεθεί θα απαιτείτο χρονικό διάστημα 14 χρόνων (!), όπως δήλωνε δικαστική πηγή και πλέον των εκατό εμπειρογνωμόνων, ενώ κάθε λίγο και λιγάκι προστίθενται και νέα στοιχεία προς αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα προ μηνών, όταν ανευρέθηκε το «μπάκ άπ» της Novartis, σε γραφεία εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον προκαλεί η εκτίμηση ανώτατης εισαγγελικής πηγής, ότι λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού, η έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί εν μέρει, θα αφορά την περίοδο 2010-2012 και όχι το σύνολο του χρόνου της ερευνώμενης υπόθεσης.

 

Novartis. Μανιαδάκηςέρευναξέπλυμα μαύρου χρήματος