Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση και τώρα μιλάει για κυβέρνηση ανοχής

Η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης  μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ως κυβέρνησης ψήφου ανοχής, φέρνει σε δύσκολη θέση βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έχουν  ν δημοσίως μιλήσει θετικά για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Κι αυτό, γιατί ταυτοχρόνως έχουν πει ότι αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ. τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα γίνουν το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει στην κυβέρνηση.

Μπλεγμένη ανάμεσα στα τερτίπια για την παράταση του βίου της και την προσπάθειά της να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 151 ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται η κυβέρνηση.

«Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή όποιος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή», είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος.

Μια υπενθύμιση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, θύμισε  την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, ο οποίος είχε δηλώσει: «Αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».

Θεωρητικά, αυτή η θέση του κ. Θεοδωράκη δεσμεύει τον εαυτό του και τους Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη, που έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, ενώ ο κ. Δανέλλης έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσει από το Ποτάμι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επίσης έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με την επιφύλαξη των συνταγματικών αλλαγών που θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, στις 5 Δεκεμβρίου 2018, δήλωσε στο ρ/σ Θέμα 104,6: «Αν ο κ. Τσίπρας φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για να προχωρήσει από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως, την επόμενη ημέρα, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η στάση των ΑΝ.ΕΛ. να μην ψηφίσουν τη συμφωνία αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση πλήττει όλο το πολιτικό σύστημα, είναι λανθασμένη στάση και δεν πρόκειται, δεν πρέπει, βουλευτές και κόμματα να δώσουν το ok σε μία τέτοια στάση».

Δύσκολη…αριθμητική

Έτσι, με δεδομένο ότι το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων και όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά και ότι το Ποτάμι και ο κ. Θεοχαρόπουλος έχουν πει ότι δεν θα βάλουν πλάτη για να περάσει η κυβέρνηση τον κάβο της συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. και μετά να συνεχίσει ως έχει, η αριθμητική της συμφωνίας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έρθει τις επόμενες μέρες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για κύρωση από την Ολομέλεια. Η πλειοψηφία των 2/3 για τον Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και έτσι από 15 Ιανουαρίου το μπαλάκι περνάει επίσημα στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του και μιλώντας στους δημοσιογράφους (την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) είπε ότι ακόμα δεν έχει πάρει αποφάσεις για το χρόνο κύρωσης της συμφωνίας.

«Διαρροές»

Παρόλα αυτά, πληροφορίες του Iefimerida θέλουν τον ίδιο να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του-ελέω πολιτικής φθοράς-να επισπεύσει την ψηφοφορία. Εξ’ αυτού του λόγου, είχαν προηγηθεί και οι «διαρροές» προ ημερών από διπλωματικές πηγές, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή να γίνει πράγματι μέσα στο Γενάρη, ενώ επίσημη θέση του Μαξίμου είναι ότι «η συμφωνία μπορεί να έρθει από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα μέχρι και τον Μάρτιο το αργότερο».

Κυβέρνηση ανοχήςσυμφωνία ΠρεσπώνΤζανακόπουλος