Tην σκληρή γραμμή των ακροδεξιών των Σκοπίων υιοθετεί ο Ζόραν Ζάεφ, σε ένα βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει τι πραγματικά είπε ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη Βουλή αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα να λέει απαντώντας στην αντιπολίτευση: «Μιλάτε για Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι σπουδαίο. Ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, τι κάναμε γι αυτούς εδώ και 27 χρόνια;».
Η…ευκαιρία για την «Μακεδονική γλώσσα»
Στην συνέχεια ο Ζάεφ ξεπερνώντας κάθε νοητή γραμμή ανοχής που διαγράφει η Συμφωνία των Πρεσπών μιλά και για την διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα! «Ας είμαστε ειλικρινείς, τι κάναμε γι αυτούς; Μέσω της φιλίας και λύνοντας αυτό το πικρό πρόβλημα, που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα έχουμε καλύτερες ευκαιρίες, τώρα έχουμε την ευκαιρία για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν την ‘μακεδονική’ γλώσσα», είπε, τονίζοντας μάλιστα ότι μέχρι τώρα ήταν ταμπού η διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα
«Παρερμηνεία»
Να σημειωθεί, ότι χθες, όταν ακόμη δεν ήταν απολύτως ξεκάθαρο τι είχε πει ο Ζάεφ, η πλευρά των Σκοπίων είχε μιλήσει για «παρερμηνεία». Για το θέμα μάλιστα υπήρξε και παρέμβαση του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς
Ωστόσο το βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αποδομεί κάθε διευκρινιστική δήλωση
Τι ισχυρίστηκαν
Υπενθυμίζεται ότι ερωτηθείς,χθες, για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Mile Bosnjakovski είπε:
«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ .
Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα – η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».