«Η Ελλάδα μας θυμίζει ότι είναι δεσμευμένη και θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Θέλει να δώσει συνοχή στην ευρωζώνη» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τετάρτης στο Παρίσι.
«Η λιτότητα δεν είναι δυνατόν από μόνη της να είναι λύση. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει σε σχέση με το χρέος» δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι “οφείλουμε να λάβουμε υπόψη όλα αυτά για να καθορίσουμε την μέθοδο”.
Στην συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι σκοπός είναι να βρεθεί μία συμφωνία και να καθοριστεί ένα συμβατικό πλαίσιο και σε αυτό η χώρα του είναι δεσμευμένη και υποστήριξε ότι “μεταξύ Ελλάδας –Γαλλίας υπάρχουν όχι μόνο υποχρεώσεις αλλά και σχέσεις εμπιστοσύνης. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Θα τους βοηθήσουμε στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Θα ζητήσουμε από τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι “θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του προγράμματος Γιούνκερ για το περιβάλλον, το κλίμα και άλλους τομείς όπου υπάρχει κοινή προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες” και αναγνώρισε ότι ο Πολιτισμός που διακρίνει τις δύο χώρες θα βοηθήσει στο να έλθει η ευημερία. “Χρειαζόμαστε περισσότερες συνεργασίες στον Πολιτισμό. Γαλλία και Ελλάδα πιστεύουν ότι ο πολιτισμός βοηθά στην ευημερία» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά του ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη όπου ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί. Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» και πρόσθεσε ότι μόνο η σταθερότητα προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη. “Χρειαζόμαστε νέα συμφωνία για την Ευρώπη για την ανάπτυξη , για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία μπροστά ως εγγυητή της Ευρώπης πρωταγωνίστρια στην αλλαγή” σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι« στις 25 Ιανουαρίου πήραμε καθαρή εντολή για επιστροφή στην ανάπτυξη. Στόχος μας είναι μια νέα συμφωνία. Έχουμε σχέδιο το οποίο διαβουλευόμαστε με τους εταίρους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε» και κατέστησε σαφές ότι στην ΕΕ είμαστε όλοι συγκάτοικοι. “Τα κράτη μέλη πρέπει να είναι ισότιμα δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, στις αλλαγές για να κάνουμε το κράτος αξιόπιστο και να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη” κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού δηλώνοντας ότι “ο ελληνικός λαός υπέφερε αλλά κάποιοι δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Πρέπει να τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος, πρέπει να φύγουμε από την αυτοχρηματοδοτούμενη κρίση”.
Στις 15.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, προσκεκλημένος από το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η πρόσκληση του Ολάντ διατυπώθηκε λίγα 24ωρα μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ήταν σαφής ως προς το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήθελε να συναντηθεί με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Πώς αλλάζουν οι καιροί… Το 2012 όταν o Φρανσουά Ολάντ εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ελλάδας, του έστελνε επιστολή συγχαρητηρίων διατυπώνοντας την επιθυμία να οργανωθεί το γρηγορότερο μια συνάντηση. Λίγες μέρες μετά (ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών έλαβε χώρα στις 6 Μάη 2012), ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξευόταν στις κάλπες των ελληνικών βουλευτικών εκλογών και λάμβανε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συγχαρητήρια επιστολή Τσίπρα δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Φρανσουά Ολάντ. Και ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, φρόντισαν να συσφίγξουν τις σχέσεις τους με το Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Μάλιστα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσες φορές βρέθηκαν για κάποιο λόγο στη Γαλλία δεν είχαν καμία συνάντηση με αντιπροσωπεία του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, κάτι που ούτε το δεύτερο επεδίωξε. Παρεμβάλλεται και η χρήση του χαρακτηρισμού «Ολαντρέου» από τον Αλέξη Τσίπρα για τον Φρανσουά Ολάντ.
Τώρα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ολάντ επέμεινε ιδιαίτερα στην πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής και η νέα ελληνική Κυβέρνηση πλέον έσπευσε να ανταποκριθεί. Προηγήθηκε, δε, και η εσπευσμένη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν την Κυριακή, η οποία, αναμφίβολα, είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συνάντηση με τα πλέον «θετικά» μηνύματα για την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος είναι το κλίμα και ενόψει της συνάντησης Ολάντ – Τσίπρα με τον δεύτερο να προσπαθεί «να γοητεύσει» τα Ηλύσια Πεδία, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπογραμμίζει ότι οι κανόνες και δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται αλλά δηλώνει, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών του, έτοιμος ν’ ακούσει, να συζητήσει, και να εμπλακεί σε ένα διάλογο που θα φέρει λύσεις, με την πεποίθηση ότι αυτές μπορούν να βρεθούν και ότι ασυζητητί η θέση της Ελλάδας είναι εντός ευρώ.
Είναι προφανές ότι το Παρίσι «βλέπει» στην περίπτωση της Ελλάδας και της προσπάθειας που καταβάλει να επαναθέσει τα όρια της διαπραγμάτευσης, δύο ευκαιρίες.
Η μία και σημαντικότερη είναι ότι υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη και ήπια στάση σε σχέση με τη Γερμανία, το Παρίσι αναβαθμίζει την θέση του ως «ενδιάμεσος» ανάμεσα στους μεν και στους δε χωρίς, όμως, όπως προειδοποίησε και ο κ. Σαπέν να θέσει σε κίνδυνο τη γαλλο-γερμανική ισορροπία. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και εντός Γαλλίας, αυξάνοντας τη δημοτικότητα του Ολάντ που μοιάζει να προσπαθεί ν’ ανακτήσει ψήγματα του πάλαι ποτέ γαλλικού διπλωματικού στάτους και εκτός, καθώς ο Ολάντ γίνεται σαφώς συμπαθέστερος στους λαούς της Ευρώπης από ό,τι η Μέρκελ.
Η δεύτερη ευκαιρία είναι ότι στην περίπτωση που η Αθήνα καταφέρει να πετύχει έστω και μια μικρή αλλαγή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τότε θα επωφεληθεί, εκτός των άλλων, και η Γαλλία που προσπαθεί εδώ και μήνες να διασφαλίσει εξαίρεση από την ασφυκτική πίεση του δημοσιονομικού «χρυσού κανόνα», της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%.