Η ιερή συμφωνία Τσίπρα -Ιερώνυμου έπεσε στα βράχια

Είτε ανιστόρητος, είτε προκατειλημμένος είναι όποιος επιμένει να προσπερνά τον ιστορικό και καθοριστικό ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Αυτή σφυρηλάτησε μέσα στους αιώνες την συνοχή του έθνους, την διατήρηση της γλώσσας και τις παραδόσεις της φυλής.

Πολλοί επιμένουν να ξεχνούν ότι Ελλάδα έπαψε να υπάρχει από την ρωμαϊκή περίοδο και όχι από όταν κατέλαβαν οι τούρκοι την Κωσταντινούπολη. Χωρίς την ύπαρξη της εκκλησίας, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε ο ελληνισμός να κάνει νέο ξεκίνημα μετα την ναυμαχία στο Ναυαρίνο.Τώρα όποιος θέλει να συζητήσει για τα άπειρα λάθη, τις δολοπλοκίες, τους βυζαντινισμούς και τα σύνδρομα εξουσίας της ιεραρχίας σε διάφορες ιστορικές στιγμές, θα  χρειαστεί ενα πολυήμερο συνέδριο για να ειπωθούν και να καταγραφούν όλα αυτά. Αυτη όμως ειναι η μια πλευρά της ιστορίας. Γιατι κάθε φορά που λέγονται υπάρχει και ο αντίλογος εκείνων που υποστηρίζουν, πως δεν θα άντεχε σχεδόν 400 χρόνια τούρκικα η εκκλησία, αν δεν ήταν ευέλικτη και δεν ασκούσε υψηλή πολιτική. Αν είχε συγκρουστεί με την οθωμανική αυτοκρατορία θα είχε εξαφανιστεί.  Ας τα αφήσουμε λοιπόν αυτά για τους ιστορικούς και να κρατήσουμε τον προφανή θετικό ρόλο της ορθοδοξίας στην διατήρηση του ελληνισμού .

Φοβάμαι οτι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν επισης οτι το κράτος δεν είχε περιουσία μετα την απελευθέρωση του. Η εκκλησία αντίθετα είχε απίστευτες εκτάσεις. Πώς τις απέκτησε;  Είναι άλλη μεγαλη ιστορία, πώς πήρε τα χρυσόβουλα απο τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου και τα μετέτρεψε σε φιρμάνια με τους Σουλτάνους. Όποιος  μελετήσει καλα όλο αυτό θα κατανοήσει τι σημαίνει Φαναριώτικη διπλωματία. Ενας έμπειρος ιεράρχης, όταν τον ρώτησα κάποτε για την εκκλησιαστική διπλωματία που παντα κερδίζει τους ερασιτέχνες πολιτικούς, μου απάντησε γελώντας: «Να θυμάσαι μια φράση: “Οι έξυπνοι ιεράρχες ούτε συπολιτεύονται ούτε αντιπολιτεύονται. Πορεύονται. Έτσι ειναι πάντα εκεί .  Υποδέχονται από τον ίδιο θρόνο αυτούς που έρχονται και αποχαιρετούν αυτούς που φεύγουν.”

Επιστρέφουμε  στην περιουσία των χρυσόβουλων. Ενα μεγάλο μέρος λοιπόν αυτής της περιουσίας χαρίστηκε ουσιαστικά στο νεότερο ελληνικό κράτος, για να γίνει η πρώτη έκρηξη ανάπτυξής του.Τι πήρε ως αντίδωρο; Τους  μισθούς των κληρικών. Αυτοί ήταν φραγκοδίφραγκα τότε. μπροστά στα φιλέτα  γης που παραχώρησε. Άρα για να είμαστε ξεκάθαροι τους μισθούς του κλήρου  τους χρωστάει το κράτος, δεν διόρισε τους παπάδες δημόσιους υπαλλήλους απο φιλανθρωπία .

Σε μια μελέτη που είχαν κάνει από χρόνια για λογαριασμό του μακαριστού Χριστοδούλου σοβαροί επιστήμονες ,επεσήμαναν  οτι αν η εκκλησία είχε κρατήσει την περιουσία και την είχε αξιοποιήσει επιχειρηματικά, με κανόνες αγοράς, όπως κάνουν οι καθολικοί, όχι μόνο δεν θα είχε ανάγκη το ελληνικό δημόσιο, αλλά θα ήταν ενας ζάμπλουτος Οργανισμός

Τι αλλο πήρε ο κλήρος απο αυτη την συναλλαγή; Εξουσία. Πολύ εξουσία. Και αυτή ήταν η παγίδα του. Οι μητροπολίτες είναι τα πιο ισχυρά πρόσωπα σε κάθε νομό . Τρέχουν βουλευτές και δήμαρχοι να τους φιλήσουν το χέρι για να εκλεγούν. Είναι το πρώτο ραντεβού που κάνουν μολις ανακοινωθεί η υποψηφιότητα τους.  Αρκεί η δυσαρέσκεια του δεσπότη  – πολύ συχνά – για να χάσει ο βουλευτής την έδρα του. Άσε που οι αιρετοί ειναι προσωρινοί και οι δεσποτάδες ισόβιοι αξιωματούχοι. Στην παρέλαση στέκονται στο βάθρο δίπλα στους στρατηγούς,  παιανίζουν οι μπάντες κατά την είσοδό τους και παρουσιάζουν όπλα τα αγήματα.  Μην σας φαίνεται λίγο αυτο.Είναι πολύ, ό,τι σχετίζεται με την ανθρώπινη ματαιοδοξία . Αν υπάρξει κανονικός διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους οι μητροπολίτες θα κάθονται πίσω και μακριά απο την εξουσία όπως οι εκπρόσωποι όλων των δογμάτων.

Τι κάνει σήμερα ο αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος; Είναι φίλος του πρωθυπουργού και δεν το κρύβει. Αλλά μην πιστέψετε οτι πουλάει την Εκκλησία για να εξυπηρέτησει τον ΣΥΡΙΖΑ . Δεν κάνουν ουσιαστικό διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους. Μια κοινή επιχείρηση πάνε να δημιουργήσουν για την εκμετάλλευση της περιουσίας που ρημάζει και κατατατείται απο επιτήδειους, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.  Άσε που ένα μέρος της ειναι αμφισβητούμενο. Το διεκδικεί και το δημόσιο και με μεγάλη δυσκολία θα το σώσει η ιεραρχία στα δικαστήρια.  Με την κοινή επιχείρηση μπαίνουν όλα σε ενα καλάθι. Η Εκκλησία κερδίζει χωρίς αμφιβολία. Και  ο Αλέξης Τσιπρας κερδίζει. Γιατί ως άσος στη διαχείριση των συμβολισμών αναδεικνύει προεκλογικά ένα ακόμη αίτημα των αριστερών ψηφοφόρων.

Όλα δείχνουν οτι δεν έχει τύχη αυτή η συμφωνία τουλάχιστον όπως είναι στην πρώτη μορφή της. Το πιθανότερο ειναι ναυαγήσει γιατί οι κληρικοί- οι απλοί ιερείς, ειναι οικογενειάρχες άνθρωποι και δεν θα αφήσουν την ασφάλεια της μισθοδοσίας απο το δημόσιο. Όπως και οι περισσότεροι μητροπολίτες, δεν θα παραδώσουν τα σκήπτρα της εξουσίας που διαθέτουν. Θα παλέψουν να παραμείνουν  η πρώτη Αρχή του τόπου  τους.

 

Γιάννης ΠολίτηςΣυμφωνία Εκκλησίας-Κράτους