«Δεν τσιμπάνε» οι πολίτες στις παροχές

Αγανάκτηση και ανησυχία εξακολουθούν «σταθερά» να αποτελούν τα αισθήματα των πολιτών για την κατάσταση της χώρας. Το 74% πιστεύει ότι η χώρα κινείται «σε λάθος κατεύθυνση», με μόνο 17% να θεωρεί ότι πάμε καλά. Η διάχυτη κοινωνική απαισιοδοξία επηρεάζει και το γενικό πολιτικό κλίμα, που παραμένει αμετάβλητο από την αρχή του χρόνου, αρνητικό για την κυβέρνηση, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα με τα «θετικά μέτρα», την αποφυγή περικοπής των συντάξεων και την ακατάσχετη παροχολογία.

«Εκλογές εδώ και τώρα»

Οι 6 στους 10 πολίτες  (60%) δηλώνουν σήμερα ότι θέλουν εκλογές «εδώ και τώρα», 30% περισσότεροι από τον Ιανουάριο του 2018, όταν το ποσοστό όσων ήθελαν να πάμε σε  πρόωρες εκλογές ήταν 46%.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Βαρόμετρο της Public Issue το τρίτο μέρος του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η απόσταση αποδοχής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μεγάλη και στην παράσταση νίκης που θεωρείται εκ των βασικών δεικτών για την πορεία των κομμάτων. Η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 54%. Το ποσοστό αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα στις μετρήσεις της εταιρείας και δεν άλλαξε επί της ουσίας παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ και μετά. Η ΝΔ έχει ποσοστό 71% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17% στις απαντήσεις για το ποιος θα νικήσει στις εκλογές, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει ο ερωτώμενος.

Αδιαφορία

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 24% των πολιτών «θα στενοχωρηθεί» αν επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, δείκτης που ακυρώνει τη φοβική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Το 34% θα αισθανθεί «ανακούφιση» (ποσοστό που σηματοδοτεί και το «μπετόν» της σχετικής πλειοψηφίας τη στιγμή αυτή), ενώ το 40% παραμένει «αδιάφορο» σε ενδεχόμενη νίκη του κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας έτσι περιθώρια διεύρυνσης της σχετικής σήμερα επιρροής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, στην περίπτωση που επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, το 46% ερωτηθέντων δηλώνει θα αισθανόταν «στεναχώρια», το 36% αδιαφορία και μόλις το 15%…

διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο economico.gr

 

'ΕρευναPublic IssueγκάλοπΝοέμβριος 2018