Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκινά απ’ το πρωί με τη συμμετοχή του στις επετειακές εκδηλώσεις και ολοκληρώνεται το απόγευμα με την ομιλία που θα απευθύνει στο «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη».
Ο πρωθυπουργός έφτασε στη γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου, απευθείας μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Βερολίνο, και συμμετείχε σε δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις.
Στις εκδηλώσεις εορτασμού βρίσκονται περισσότεροι από 80 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην Αψίδα του Θριάμβου και στο Προεδρικό Μέγαρο
Αναλυτικά, στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τελετή που πραγματοποιείται στην Αψίδα του Θριάμβου για την εκατονταετηρίδα από την ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση. Εν συνεχεία, στις 14:00 θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Εμμανουέλ Μακρόν, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Τα διδάγματα από την εμπειρία του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου
Στις 16:00 στον συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) πραγματοποιείται η τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη και μισή ώρα μετά συνεδριάζει σε Ολομέλεια. Στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ, στις 18:45 ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός θα αφορά στα μαθήματα και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσει ο σημερινός κόσμος από την εμπειρία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα εγκαινιαστεί από τους Εμανουέλ Μακρόν, ‘Ανγκελα Μέρκελ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τρίσα Σέτι (αντιπρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ) και στοχεύει να αποτελέσει «μια νέα ετήσια συνάντηση ιδεών και σχεδίων για την παγκόσμια διακυβέρνηση». Είναι διαρθρωμένο γύρω από πέντε θεματικές: ειρήνη και ασφάλεια, περιβάλλον, ανάπτυξη, οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέες τεχνολογίες.
Αριστοφάνης η επιλογή Τσίπρα για τη «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης»
Μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο του Φόρουμ, αφορά στην κατάθεση βιβλίων στην «Βιβλιοθήκη της Ειρήνης», από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με θέμα την ειρήνη, στην γλώσσα της χώρας τους.
Σε μια σαφή συμβολική κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να δωρίσει στη Βιβλιοθήκη που εγκαινιάζεται, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (σε αρχαία Ελληνικά και σε Γαλλικά) και αναμένεται να αναφερθεί στους λόγους της επιλογής του. Το γεγονός της κατάθεσης των βιβλίων από τους αρχηγούς θα βιντεοσκοπηθεί προκειμένου να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για το μέλλον, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Ο πρωθυπουργός έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα απευθείας από το Βερολίνο, και συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, παρακάθισε σε δείπνο που παράθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από όλη την υφήλιο, καθώς και διεθνών οργανισμών που θα βρεθούν στις εκδηλώσεις.
Μεταξύ αυτών (85 τον αριθμό, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική πλευρά) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ‘Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το χθεσινό δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του προς τους ηγέτες και τις-τους συζύγους τους, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Orsay, όπου φιλοξενείται έκθεση αφιερωμένη στις περιόδους Μπλε και Ροζ του Πικάσο. Προτού μετατραπεί σε Μουσείο το 1986, το Orsay ήταν σιδηροδρομικός σταθμός, ο οποίος είχε εγκαινιαστεί το 1900. Εκείνη τη χρονιά, ο άγνωστος τότε νεαρός Πάμπλο Πικάσο έφτανε μέσω αυτού ακριβώς του σταθμού στο Παρίσι.
Πηγή: ert.gr