Σε όλους όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια, χωρίς περιορισμό στον χρόνο μετοίκησής τους στο στο εξωτερικό, προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει δικαίωμα ψήφου,ακόμα και για την επόμενη –καθορισμένη– εκλογική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών,
H σαφής πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού καταγράφηκε στην πρώτη σύσκεψη της επιτροπής που έχει συσταθεί. Και τώρα οι αρμόδιοι τρέχουν να προλάβουν, αφού οι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι έως τον Φεβρουάριο που «κλείνουν» οι εκλογικοί κατάλογοι, είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για να αποφασιστούν και να διευκρινιστούν πολλά ζητήματα που έχουν ασάφειες.
Έτοιμοι στο υπουργείο Εσωτερικών
Αντίθετα,οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζονται καθ’ όλα έτοιμες να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχετικού μέτρου εφόσον τους ζητηθεί.
Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πολλές χώρες του κόσμου μπορούν να έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές, εφόσον υπάρξει σχετική ρύθμιση.
Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν βεβαια ότι ο αριθμός όσων τελικά θα συμμετέχουν στις εκλογές από το εξωτερικό θα είναι πολύ μικρότερος.
Η διαδικασία που προκρίνεται,σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής (Τάνια Γεωργιοπούλου) είναι να πραγματοποιηθεί στα κατά τόπους προξενεία ενώ -εφόσον υπάρξει ρύθμιση- να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη την επικράτεια ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγησή του τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να θεσμοθετηθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας».
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε επίσης ότι η επιτροπή λειτουργεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος. «Πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή όμως η επόμενη χρονιά είναι μία εκλογική χρονιά, στόχος μας είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της πιο πριν, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου».