«Αυτός ο χώρος είναι δικός μας»: Η αγωνία του ΚΙΝΑΛ πριν από τις εκλογές

Εν μέσω διπλού πρέσινγκ, αφενός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και αφετέρου από τις διαφορετικές  γραμμές των μελών του,το ΚΙΝΑΛ, επιχείρησε να αποσαφηνίσει, για πολλοστή φορά, τους στόχους του για μετά τις εκλογές.

Κουμουνδούρου και Πειραιώς, ερίζουν για τον χώρο που παραδοσιακά εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής, θέλοντας και οι μεν και οι δε από τη μία να αυξήσουν τα ποσοστά τους και από την άλλη να προσδώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό πρόσημο στον δικό τους χώρο, το οποίο ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά πριν από τις κάλπες.

Την ίδια ώρα, σε εσωκομματικό επίπεδο, οι διαφορετικές οπτικές, όπως εκφράστηκαν προσφάτως στα κομματικά όργανα, απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και κλείσιμο ανοιχτών μετώπων, τα οποία μπορεί να «θολώσουν» την εικόνα του κόμματος και να παγιώσουν αίσθηση εσωστρέφειας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου για την Έντυπη Καθημερινή, η απάντηση στη διπλή αυτή πίεση είναι μία: «αυτόνομη πορεία». Εκεί εστίασαν Παύλος Χρηστίδης και Σταμάτης Μαλέλης μιλώντας την Πέμπτη για «στημένη πόλωση» που ευνοεί τα δύο «μεγάλους», στο μπρίφινγκ προς τους δημοσιογράφους που εσχάτως καθιέρωσε η Χαρ. Τρικούπη.

«Το τελευταίο του χαρτί»

Σημείωσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει το τελευταίο του χαρτί» ποντάροντας «σκηνοθετημένα» στο λεγόμενο «προοδευτικό μέτωπο», ενώ την ίδια ώρα συγκυβερνά με τον Καμμένο.

Είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα η επιχείρηση αποδόμησης της εν λόγω στρατηγικής θα γίνει ακόμη πιο έντονη, καθώς με όχημα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η μάχη για την «πατρότητα» του χώρου θα αναδειχθεί σε νούμερο ένα σημείο τριβής μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό του «μετώπου» είναι πως εντός της εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη στήριξη στο πρόσωπο του Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος μία εβδομάδα πριν είχε πάρει το χρίσμα και από το ΚΙΝΑΛ.

«Διμέτωπος»

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ, σταθερά προσανατολισμένο στον «διμέτωπο», επιτέθηκε και στη Ν.Δ., καλύπτοντας ταυτόχρονα μια μερίδα εσωκομματικού ακροατηρίου με έντονα αντιδεξιά χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενο στην Πειραιώς, σημείωσε πως «καμουφλάρει την επιδίωξη της αυτοδυναμίας με δήθεν εκκλήσεις για συγκρότηση ευρωπαϊκού μετώπου», ενώ ουσιαστικά «σχεδιάζει την παλινόρθωση παλαιοκομματικών συντηρητικών πολιτικών».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, μίλησε για την αναγκαιότητα «ισχυρής κυβέρνησης, ευρείας πλειοψηφίας, με προοδευτική ατζέντα».

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη ανακοινώσει τις 8 από τις 13 υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν και οι υπόλοιπες, με τους δήμους να παίρνουν σειρά.

Εκεί, όσον αφορά την Αθήνα δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι, και ο Παύλος Γερουλάνος, εκτός απροόπτου, θα κατέλθει υποψήφιος. Στη Θεσσαλονίκη όλα θα εξαρτηθούν από τις προσωπικές αποφάσεις του Γιάννη Μπουτάρη. Αν ο νυν δήμαρχος κατέλθει υποψήφιος, η στήριξη είναι δεδομένη. Διαφορετικά θα ήθελαν την Εύα Καϊλή, η οποία ωστόσο δηλώνει πως επιθυμεί να παραμείνει στις Βρυξέλλες.

Δύσκολη εξίσωση

Η κ. Καϊλή άλλωστε μαζί με τον έτερο ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, αποτελούν μέχρι αυτή την ώρα την πιο δύσκολη εξίσωση. Και αυτό γιατί ο ευρωβουλευτής έχει διαμηνύσει πως αν επιστρέψει στην Ελλάδα θα διαλέξει ο ίδιος την περιφέρεια όπου θα πολιτευτεί, η οποία θα είναι εντός λεκανοπεδίου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καμίνης, ο οποίος την Πέμπτη ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την πλατεία Κοτζιά, φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για Ευρωβουλή, όπως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στις Βρυξέλλες και είχε μάλιστα τετ α τετ με τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν.

 

ΔιμέτωποςΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ