Ζάεφ: «Να προλάβουμε να κλείσουμε συμφωνία όσο είναι ο Τσίπρας στην εξουσία»

Για το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία προκειμένου να υπάρξει επίλυση του Σκοπιανού,έκανε λόγο ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ κατά την διάρκεια συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στην πΓΔΜ, στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συναντήσεων,τα οποία φέρνει στη αποκλειστικά στη δημοσιότητα η Καθημερινή επιβεβαιώνεται η αίσθηση της βιασύνης για την επίλυση του Σκοπιανού επί κυβέρνησης Τσίπρα,όπως την είχε αποτυπώσει ο Μάθιου Νίμιτς σε συνέντευξή του πριν το δημοψήφισμα.

«Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε» λέει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση του Ιανουαρίου. «Ουδείς στην πΓΔΜ θέλει να λύσει το πρόβλημα. Αλλά η μη λύση είναι το πρόβλημα» συμπληρώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί πως οι πολιτικοί  ηγέτες των Σκοπίων, τον Ιανουάριο  «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ. Η άποψη αυτή άλλαξε τον Ιούνιο, θεωρώντας  ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.

«Δεν ορκίστηκε»

«Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου,είχε τονίσει ο Ιβάνοφ. «Θέλει λύση. Δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος» είχε προσθέσει.

Από τα πρακτικά προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ είχε εικόνα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα καθώς, ο Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι «αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι».

 «Θα χάσουμε 10 χρόνια»

«Αν δεν βρούμε τώρα λύση, θα χάσουμε δέκα χρόνια» λέει ο Ζάεφ σε επόμενο σημείο της εισήγησής του στη συνάντηση στην οποία μετείχαν ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκέρινσκα, ο πρόεδρος του VMRO Χρίστιαν Μιτσόσκι, ο πρόεδρος του DUI Αλί Αχμέτι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι.

Συνεχίζοντας το ίδιο επιχείρημα ο Ζάεφ καταγράφεται να λέει «οι προϋποθέσεις (σ.σ. επίλυσης) είναι ευνοϊκές αφού στην Ελλάδα είναι η Αριστερά στην εξουσία. Ο Τσίπρας συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του Νίμιτς αλλά διαφωνεί με τη γραφή του ονόματος στα λατινικά. Προτείνε το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή “Άνω Μακεδονία” κατά το πρότυπου του Μαυροβουνίου ή της Λευκορωσίας.Ο Τσίπρας θέλει λύση. Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα;» συμπληρώνει ο Ζάεφ.

Για την γλώσσα

Στη συνάντηση του Ιανουαρίου συζητήθηκε και το θέμα της γλώσσας με τον πρόεδρο Ιβάνοφ να σημειώνει «αν γίνουμε κάποια στιγμή μέλος της ΕΕ, τότε θα αναγράφεται εκεί “μακεδονική γλώσσα”» με τον Ζόραν Ζάεφ να περιγράφει ότι τότε η θέση των Σκοπίων ήταν «όχι συνταγματική αλλαγή και ταυτότητα. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές. Αν υπάρξει συναίνεση στη “μακεδονική” πλευρά, είναι καλύτερο από μια συνταγματική αλλαγή. Ένα δημοψήφισμα θα είναι επιτυχημένο μόνο αν συμφωνούν όλοι».

Η δεύτερη σύσκεψη

Τέσσερις μήνες αργότερα στη δεύτερη σύσκεψη, τον Μάιο, ο Νικολά Ντιμιτρόφ, εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Κάτι που ως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς, το “Μακεδονία του Ίλιντεν”» … κάηκε στην πορεία.

Στην δεύτερη αυτή συνάντηση επί τάπητος τέθηκε το θέμα του δημοψηφίσματος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιστκόσκι να αναρωτιέται «τι θα γίνει αν οι πολίτες αποφασίσουν να μην το δεχτούν; Είναι η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ άκυρη; Και θα μπλοκαριστούν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ;».

 

Πολιτική ηγεσία Σκοπίωνπρακτικάσύσκεψη