Σε λεπτούς χειρισμούς πρέπει να προχωρήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή,προκειμένου να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια του κόμματός της ενόψει των εθνικών εκλογών.
Το «σταυρόλεξο« γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, λόγω των ισορροπιών που πρέπει να κρατήσει η Φώφη Γεννηματά , ανάμεσα στην προσωπική «σφραγίδα» και διαχείριση που θέλει να κάνει η ίδια, σε συνάρτηση με το πλήθος εν ενεργεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ,. Εργο δύσκολο και απαιτητικό
Τα αδέλφια Παπανδρέου.
Αναπόφευκτα στην κορυφή αυτής της πυραμίδας βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θέλει να επιστρέψει στην ελληνική Βουλή, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια με το ΚΙΔΗΣΟ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής (Σταύρος Παπαντωνίου) ,η πρόσφατη συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον αδερφό του, Νίκο, που με τις έως τώρα ενδείξεις οδεύει προς την Ευρωβουλή, δείχνει πως η Χαρ. Τρικούπη είναι σε ανοιχτή γραμμή με την οικογένεια Παπανδρέου.
Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργoύ, με τον οποίο δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμα η «χρυσή τομή». Και τούτο, καθώς ο ίδιος θα ήθελε, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι υποψήφιος στη γενέτειρα της οικογένειας, την Αχαΐα, όπου υπάρχει όμως ήδη εν ενεργεία βουλευτής του Κινήματος, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Πιθανή μετακίνησή του σε περιφέρεια που ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς δεν έχει παράδοση υψηλών ποσοστών τον βρίσκει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετο, με συνέπεια η περίπτωσή του να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Εκκρεμής και η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η προεδρία του οποίου συμβολίζει κατά πολλούς, εντός και εκτός του κόμματος, τη μετάβαση από το «ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού» σε εκείνο της «ευθύνης» (με επακόλουθο όμως το τεράστιο εκλογικό κόστος που υπέστη το κόμμα,) συζητείται για το Επικρατείας, ώστε να αναδείξει ακριβώς την «πατριωτική στάση» του κόμματος εκείνη την περίοδο. Πηγές πάντως της Χαρ. Τρικούπη δεν επιβεβαιώνουν πως έχει «κλειδώσει» κάτι, αναφέροντας πως το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
Η Ευρωβουλή
Μία μετακίνηση του κ. Βενιζέλου στο Επικρατείας θα λειτουργούσε και ως «ντόμινο» για την υλοποίηση ενός παράλληλου σχεδιασμού που φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη. Ο λόγος για πιθανή μετακίνηση της Εύας Καϊλή από τις Βρυξέλλες στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται σήμερα ο κ. Βενιζέλος,
Σύμφωνα με ασφαλείς άλλωστε πληροφορίες, βούληση της κ. Γεννηματά είναι το δίδυμο της Ευρωβουλής, Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, να μετακομίσει στην Ελλάδα και να «βάλει πλάτη», όπως λένε αρμόδιες πηγές, στην κρίσιμη προσπάθεια του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Η επιθυμία δε αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει μεταφερθεί και στους ίδιους.
Και αν η περίπτωση της κ. Καϊλή μοιάζει πιο «βατή», έπειτα από πιθανή μετάβαση του κ. Βενιζέλου στο Επικρατείας, η περίπτωση Ανδρουλάκη είναι πιο δύσκολη. Οχι μόνο γιατί ο ευρωβουλευτής, βάσει των εσωκομματικών εκλογών, είναι δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία, αλλά και γιατί πιθανή μετακίνησή του στην Αθήνα, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη περιφέρεια, «πέφτει» πάνω σε ήδη εκλεγμένους βουλευτές. Στη μεν Α΄ Αθηνών υπάρχει ο Κώστας Σκανδαλίδης, στη δε «παλιά» Β΄ Αθηνών, στον βόρειο τομέα θα είναι υποψήφιος ο Ανδρέας Λοβέρδος και στον νότιο η ίδια η κ. Γεννηματά.
Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής φέρεται να έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος πως θα είναι υποψήφιος σε όποιες εκλογές προηγηθούν και αν αυτές είναι οι εθνικές, τότε το ίδιο πρέπει να πράξουν άπαντες.
Σε αυτή την περίπτωση πάντως, αν στηθούν πρώτα οι εθνικές κάλπες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε κάποια άλλη περιφέρεια, πλην Α΄ Αθηνών ή βορείου και νοτίου τομέα, όπως ενδεχομένως να σκέφτεται η Χαρ. Τρικούπη, δημιουργώντας έτσι έναν σοβαρό «πονοκέφαλο».
Προς Βρυξέλλες
Η επιστροφή των δύο νυν ευρωβουλευτών στην Ελλάδα συνδυάζεται και με πιθανή αντίστροφη πορεία, ενός άλλου διδύμου. Η κ. Γεννηματά, κατά το πρόσφατο ταξίδι της στις Βρυξέλλες, συνοδεύτηκε από τους κ. Καμίνη και Θεοχαρόπουλο, εντείνοντας τη φημολογία πως οι δύο πολιτικοί επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ευρωβουλή.
Ο κ. Καμίνης άλλωστε διατηρεί άριστες σχέσεις με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, που το τελευταίο διάστημα φλερτάρουν και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Θ. Θεοχαρόπουλος έχει πάρει φιλοευρωπαϊκή θέση σε ένα θέμα που εξελίσσεται σε αγκάθι για τις σχέσεις ΚΙΝΑΛ – Ευρωσοσιαλιστών: το Σκοπιανό.
Για την Ευρωβουλή, στο τραπέζι είναι και το όνομα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να του ζητηθεί να συστρατευτεί στον αγώνα των εθνικών εκλογών, σε κάποιον τομέα της πρώην Β΄ Αθηνών. Ολα τα ανωτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αποσαφηνιστούν, καθώς βρισκόμαστε σε εκλογική σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα συνεδριάζει η Κ.Ο. και την Τετάρτη η Ε.Γ. στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ.