Στα βήματα Τσίπρα τα Σκόπια - Πώς θα κάνουν «ναι» το πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα

«Το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης» του ονοματολογικού δήλωσε χθες στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, «φωτογραφίζοντας» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ και στέλνοντας μύνημα ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν είναι τελικά και τόσο δεσμευτικό .

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Ντιμιτρόφ κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου αποτύχει λόγω συμμετοχής που θα είναι κάτω από το 50% επί των ψηφοφόρων και απάντησε ότι «ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Αλλωστε, το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. Εχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές».

Οι εκλογικοί κατάλογοι

Ο κ. Ντιμιτρόφ ήταν πολύ σαφής ως προς τους λόγους που η υψηλή συμμετοχή συναντά σοβαρές δυσκολίες. «Η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόροι. Εκτιμάμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξεως του 65%-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Στον αντίποδα, ο προερχόμενος από το VMRO κ. Ιβάνοφ επανέλαβε την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά σε ομιλία του σε εκδήλωση ομογενών της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, στην οποία και θα παραμείνει για αρκετές ημέρες, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχθώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης», είπε ενδεικτικά.

Κουίκ υπέρ Κοτζιά

Εντωμεταξύ, στην Αθήνα, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ αποστασιοποιήθηκε από τους χαρακτηρισμούς στελεχών των ΑΝΕΛ κατά του κ. Κοτζιά, λέγοντας ότι «θα πρέπει να μην ξαναϋπάρξει τέτοιου είδους αναφορά στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, που στο κάτω κάτω ποτέ δεν έχει κάνει προσωπικές αναφορές εναντίον οποιουδήποτε άλλου υπουργού. Δεν είναι λογικό, μέσα σε μία κυβέρνηση ο ένας να τα βάζει με τον άλλο, να βγαίνει το ένα κόμμα και να τα βάζει με τον α΄, τον β΄, τον γ΄. Κακό κάνουμε, σε μία εποχή που χρειάζεται συνοχή σε όλα τα επίπεδα». Ερωτώμενος (ρ/σ Στο Κόκκινο) περί του τι θα πράξει όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, είπε: «Είμαι ο τελευταίος που θα παραβιάσω τη συμφωνία των δύο ηγετών, που είπαν ότι θα ξαναδούν αυτό το θέμα τον Μάρτιο. Δεν θα μπω σε άλλη συζήτηση».

 

αποτελέσματαδημοψήφισμαΣκόπια