Πολιτικά παιχνίδια και συγκρούσεις χωρίς όριο λαμβάνουν χώρα στα Σκόπια, έξι ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, με την αποχή να τρομάζει την κυβέρνηση του Ζάεφ.
Προκειμένου να προλάβει καταστάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία θα πάει στη Βουλή ακόμη κι αν θα πιαστεί το 50% της συμμετοχής στο δημοψήφισμα.
Αφού τόνισε ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης» απάντησε στην ερώτηση για το τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο. «Η πρόκληση, είπε, έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη «Μακεδονία» περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […] Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η «Μακεδονία» θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη «Μακεδονία» στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […] Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».
«Εκλογές»
Αντίθετη γνώμη, έχει όμως ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος μιλώντας στην Αχρίδα επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει “υπέρ”.
Ο Μίτσκοσκι τόνισε ξανά ότι κατά την άποψή του κόμματός του η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιβλαβής και αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ και πρέπει να απορριφθεί.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, αυτό θα αποτελέσει το πρελούδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όπου, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Προκλήσεων συνέχεια
Κι ενώ ο αντίπαλός του τόνιζε ότι η συμφωνία είναι αντίθετη με αυτή που ήθελαν οι πρόγονοί του, ο Ζόραν Ζάεφ έλεγε το αντίθετο. «Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά» είπε ο Ζ. Ζάεφ στην ομιλία του σημειώνοντας ότι «υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία».
«Είμαστε «Μακεδονές» με «μακεδονική» γλώσσα. Η «μακεδονική» γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι» αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
«Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας» πρόσθεσε ο Ζάεφ.