«Βαριά σκιά και ντροπή για τη Μακεδονία η συμφωνία των Πρεσπών - Θα την καταψηφίσουμε»

Βαριά σκιά και ντροπή για τη Μακεδονία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, και πως η ΝΔ θα την καταψηφίσει όποτε αυτή έρθει στη Βουλή. Χαρακτήρισε επίσης ως χυδαία την προσπάθεια της κυβέρνησης να ταυτίσει με την ακροδεξιά όσους διαμαρτύρονται. Ταυτόχρονα, εξήγγειλε τους 6 βασικούς στόχους της πολιτικής του για την αναγέννηση της πατρίδας.

Αναλυτικότερα όσα δήλωσε:

«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε δώδεκα μήνες θα έχω πάλι συνέντευξη. Πιστεύω ότι με τη στήριξη των πολιτών θα έρθω στη ΔΕΘ μια βδομάδα νωρίτερα, για να την εγκαινιάσω. Σε μια στιγμή που η χώρα θα έχει πάρει μπροστά, θα έχει βάλει γερά θεμέλια για το μέλλον της. Πιστεύω στους Έλληνες. Στο Μάτι, στα αποκαϊδια της καταστροφής ξεκίνησε μια αχτίδα ελπίδας, με τον τρόπο που αντέδρασαν οι Έλληνες. Την ίδια αχτίδα ελπίδας προσφέρουν στην οικονομία οι ήρωες της καθημερινότητας οι Έλληνες που κρατούν όρθια την κοινωνία, σε μια Ελλάδα που απαιτεί υπεράνθρωπη προσπάθεια για να ζήσουν απλώς μια ανθρώπινη ζωή», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης.

Οι Έλληνες δεν θέλουν άλλα ψέμματα. (…) Η Ελλάδα περιμένει να της ανοίξουμε πόρτα στο μέλλον. Όχι με άλλο λαϊκισμό, όχι με άλλο διχασμό. Οι Έλληνες ζητούν όχι διορισμούς, αλλά ευκαιρίες. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ο,τι θετικό υπήρχε από το χθες. Ζούμε το θλιβερό επίλογο μιας εποχής. Θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι, αλλά απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, αλλά η ανανεωμένη Ελλάδα, έρχεται», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 6 στόχοι

«Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαiρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να μειωθούν οι ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε την εισοδηματική καθίζηση της μεσαίας τάξης, τη φορολογική αφαίμαξη, τους μισθούς πείνας για τους νεότερους.

Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία δίνοντας ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους.

Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου, και αυτό με πάει στο δεύτερο στόχο.

Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.

Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες.

Με οδικό χάρτη για τις Επενδύσεις, τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τους Μικρομεσαίους. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση, μακριά από το σάπιο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες.

Φυσικά, επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλά και τολμηρή Συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Ενίσχυση της λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού και της διαφάνειας του κράτους, μία Διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία.

Με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς. 

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

Αυτό σημαίνει: Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άμεση χρήση της τεχνολογίας παντού.

Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού.

Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.

Αυτό σημαίνει: Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας.

Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.

Αυτό σημαίνει πως επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Πως έχουμε άποψη και σχέδιο δράσης για κάθε εξέλιξη σε έναν κόσμο που αλλάζει.

«Πρέπει να τρέξουμε», τόνισε. «Την ώρα που η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στην κρίση, ο κόσμος προχωρούσε. Στη διάρκεια της Ελληνικής κρίσης η παγκόσμια οικονομία μεγάλωσε κατά 25%. Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, η καθαρή ενέργεια, έρχονται ολοταχώς και θα αλλάξουν τη ζωή μας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει μ’ αυτούς που θα μείνουν εκτός, πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία, γιατί μόνο έτσι θα απογειωθεί η οικονομία. (…) Οι νέοι μας πρέπει να επιτρέψουν στην πατρίδα. Δεν είναι εύκολο, είναι εφικτό». Ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη.«Οι εταίροι μας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Υποτιμούν την Ελλάδα, υποτιμούν τους Έλληνες.  Τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία και τη μικρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τη σκότωσαν με παρανοϊκούς φόρους. Ρωτώ: θα έκαναν το ίδιο αν αφορούσε τη δική τους χώρα;  Το πρώτο που θα τελειώσει είναι η πρακτική των υπερπλεονασμάτων. Θα το κάνουμε μειώνοντας φορολογία και εισφορές για να πυροδοτήσουμε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα το κάνουμε με πολλές μορφές».

economico.gr

Διαβάστε ακόμα: 14 μέτρα ανάσα για οικονομία – νοικοκυριά εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο αρχηγός της ΝΔ

 

83η ΔΕΘKυριάκος ΜητσοτάκηςΚυριάκος Μητοστάκηςσυμφωνία Πρεσπών