Με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντάται σήμερα στη Σμύρνη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα 4 Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.
Οι δύο υπουργοί θα έχουν συνάντηση και θα συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις.
Τα εγκαίνια
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιείται μόλις 15 ημέρες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις 15 Αυγούστου.
“Η κατάσταση στις σχέσεις μας σήμερα δεν είναι προς όφελος των χωρών μας. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντική. Θα πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με την Hurriyet.
Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι Κοτζιάς και Τσαβούσογλου είχαν σύντομη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό τους Νίκο Χριστοδουλίδη στις 31 Αυγούστου, στο περιθώριο ανεπίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Βιέννη.
Η ιστορία του προξενείου
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας της Σμύρνης (έτος ίδρυσης 1877) επιστρέφει έπειτα από 15 χρόνια στο ιστορικό κτίριο που είχε κληροδοτηθεί στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη, μετά τις εργασίες αναστήλωσης με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.
Το κτίριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα κτίριο με χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας που βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κτίρια που σώθηκαν από την καταστροφή του 1922.
Μέχρι τότε, το Γενικό Προξενείο της Σμύρνης στεγαζόταν στην περιοχή του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Φωτεινής, αλλά καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά, η οποία έκαψε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής και αρμενικής συνοικίας της πόλης τον Σεπτέμβριο του 1922.
Από το 1924, όταν επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη, και μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης, στην περιοχή Πούντα, που ονομάζεται σήμερα Αλσαντζάκ.
Το 1955 μεταφέρθηκε με όλες τις τιμές στο Μέγαρο Καπετανάκη, όταν παραδόθηκαν από τον Νομάρχη Σμύρνης -ο οποίος διέκοψε τη δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου- τα κλειδιά του νεοκλασικού κτιρίου ιδιοκτησίας της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.
Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015.
Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η επανεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου στο κτήριο Καπετανάκη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πέραν της συμβολικής και ιστορικής της σημασίας για τον Ελληνισμό, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου σε Έλληνες και Τούρκους πολίτες.