Μαραθώνιο επαφών έχουν από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προχωρώντας στο επόμενο και πιθανώς κρισιμότερο βήμα της προσπάθειας της νέας ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει βασικά σημεία του δικού της μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπως λέει, ενός «προγράμματος -γέφυρα» που θα δώσει τέλος στο υφιστάμενο πρόγραμμα στο οποίο έχει υπαχθεί η Ελλάδα και θα έχει ως στόχο, όπως διακηρύσσεται σε κάθε ευκαιρία, την προώθηση της ανάπτυξης δια μέσου και προσέλκυσης επενδύσεων και ενός ευρύτατου πλέγματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με αιχμή το φορολογικό σύστημα, προκειμένου να τερματιστεί η πολύχρονη λιτότητα και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στην Κύπρο όπου θα έχει επαφές με την κυπριακή ηγεσία και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δια του εκπροσώπου του έχει εκφράσει την «ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων» ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα ως προς τα οικονομικά θέματα.
Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ματέο Ρέντζι, του οποίου συνεργάτης δήλωνε την Κυριακή ότι αναμένεται «με πολύ ενδιαφέρον» ο έλληνας Πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερωθεί η ιταλική ηγεσία για τα ελληνικά σχέδια. Την Τετάρτη μεταβαίνει στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και κάποια έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Τις ίδιες μέρες, σε παράλληλη πορεία βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από τονΑναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών επί Διεθνών θεμάτων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Δευτέρα μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου εκτός από τον ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, θα έχει επαφές και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι. Την Τρίτη οι κ.κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος θα είναι και αυτοί στην Ρώμη, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Στόχος των επαφών αυτών είναι να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση βασικά σημεία των θέσεών της χαμηλώνοντας σταδιακά και τους «τόνους» που ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τη γνωστή ένταση κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Βαρουφάκη.
Κοινός τόπος όλων των επαφών, όπως όλα δείχνουν, είναι όσα έχουν, ήδη, ειπωθεί: ότι δηλαδή η Αθήνα επιθυμεί το διάλογο και τη συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς της εταίρους και επιδιώκει να της δοθεί ο χρόνος και ο χώρος να προχωρήσει σε κατάθεση προτάσεων οι οποίες θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας δια της ανάπτυξης. Μετά την ένταση της περασμένης εβδομάδας, πολλά κυβερνητικά στελέχη, με αποκορύφωμα την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, προσπάθησαν να καταστήσουν σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση σύγκρουσης και ότι στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Αθήνα ενσωματώνονται και οι στόχοι των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων.
Στο «σπάσιμο» του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί την Παρασκευή είναι προφανές ότι συνέβαλλε η δήλωση – παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, ο οποίος μιλώντας στο CNN αναγνώρισε ότι σε έναν λαό που έχει χάσει το 25% του βιοτικού του επιπέδου τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ασκηθούν άλλες πιέσεις, και υποστήριξε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη αλλά χωρίς λιτότητα.
Λίγη μόλις ώρα νωρίτερα, θετικά ήταν τα πρώτα μηνύματα και από το Παρίσι όπου ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, έχοντας στο πλευρό του τον κ. Βαρουφάκη, αναγνώρισε την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, εξέφρασε την προθυμία της Γαλλίας να προσφέρει βοήθεια, κατέστησε σαφές ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και παραδέχτηκε ότι η λέξη Τρόικα έχει αρνητική χροιά στην Ελλάδα για συγκεκριμένους λόγους αφήνοντας ανοιχτό το θέμα.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων FAZ και Handelsblatt σύμφωνα με τα οποία πηγές προσκείμενες στον Γιούνκερ τον περιγράφουν ως «έτοιμο» να δεχτεί εναλλακτική λύση στην Τρόικα, αποφασισμένο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και έτοιμο να εκπονήσει νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα, με την υποσημείωση, όμως, ότι πιθανώς θα κληθεί η νέα ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιου είδους αναγνώριση του υφιστάμενου προγράμματος, είτε δια της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είτε με κάποιον άλλο τρόπο.
Όπως και να έχει τα σύννεφα που φάνηκαν να έχουν συσωρρευτεί πάνω από την Αθήνα την Παρασκευή μοιάζουν κάπως να αραιώνουν με τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων μερών να κινούνται σε ηπιότερους τόνους. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί, εντός των επομένων ημερών, μια πρώτη συμφωνία με τους εταίρους, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Αθήνας είναι να θέσει σε νέο πλαίσιο την όλη διαπραγμάτευση.
Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του κ. Δραγασάκη, πάντως, το σίγουρο είναι ότι λίγο – πολύ, το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας εικάζεται ότι θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο στην πλήρη του μορφή στους εταίρους. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν «κλείσει» οι συμμαχίες, οι συμφωνίες και όλα τα κενά.