Με δήλωση – παρέμβασή του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, εμφανίστηκε να στηρίζει την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας τερματισμό της λιτότητας, καθώς, όπως σημείωσε, όταν ένας λαός έχει υποστεί μείωση στο βιοτικό του επίπεδο της τάξης του 25% δεν μπορεί να δεχτεί περαιτέρω πίεση ακόμη και αν είναι αναγκαία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να κάνει καμία ονομαστική αναφορά στη Γερμανία, τη «φωτογράφισε», τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να συνεχίσει να πιέζει χώρες που είναι σε ύφεση, ενώ εξέφρασε την επιθυμία των ΗΠΑ η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτό χρειάζεται «συμβιβασμούς» από όλες τις πλευρές και ότι θα είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας.
Πιο αναλυτικά, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους».
Όπως παραδέχτηκε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική». Εξέφρασε την άποψη ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πω αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα». Και συνέχισε λέγοντας ότι ελπίζει ότι «η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη» και ότι «αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».
Προανήγγειλε κάποιου είδους αμερικανική ανάληψη δράσης ως προς το ζήτημα λέγοντας ότι «όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».
Και αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την γερμανική πολιτική στην ΕΕ είπε ότι «γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο»
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του έλληνα Υπουργού Οικονομικών με την Ουάσινγκτον ενώ στις 30 Ιανουαρίου συνομίλησαν ο αμερικανός Τπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον έλληνα νέο ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.
Εντός των επομένων ημερών, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται στην Αθήνα αμερικανός αξιωματούχος επί των οικονομικών, πιθανώς ο Υφυπουργός Οικονομικών.