Αν και τις επόμενες εβδομάδες στα διεθνή ΜΜΕ μάλλον θα κυριαρχήσει η άποψη ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόβλημα της Ευρώπης, υπάρχει και η άποψη ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια «επέβαλε τη γερμανική οικονομική ορθοδοξία στην ευρωζώνη» με λιτότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στήριξη υφεσιακής νομισματικής πολιτικής και εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους, είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ζώνη του ευρώ».
Αυτό σημειώνει σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution.
Ο Ράιτ υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχτηκε με σαφή εντολή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και της σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές. Εκτιμά ότι η πεποίθηση ότι πλέον δεν θα είναι μεγάλες οι συνέπειες ενός Grexit, όντως, το καθιστά πολύ πιθανό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες, με σημαντικότερη, όσο και αν αυτό δεν γίνεται τώρα κατανοητό στο Βερολίνο, ότι θα είναι και για το ίδιο και για την πολιτική του ένα «ηχηρό ράπισμα» μια ενδεχόμενη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ιδανικό σενάριο για το Βερολίνο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι να απαξιωθεί σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Ελλάδας στέλνοντας έτσι ένα προειδοποιητικό μήνυμα και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε άλλες χώρες της ΟΝΕ, οι οποίες στρέφονται κατά της πολιτικής της λιτότητας και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Ο Ράιτ εκτιμά ότι η Γερμανία δεν θα θελήσει να προχωρήσει στο πείραμα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά δεν αποκλείεται τελικά αυτό να συμβεί χωρίς τη θέλησή της, καθώς αν φτάσει η κατάσταση στο «χείλος του γκρεμού» θα ενεργοποιηθούν αυτόματα οι μηχανισμοί της ΕΚΤ και θα διακοπεί η ρευστότητα προς τις τράπεζες της Ελλάδας.
Καταλήγει, πάντως, σημειώνοντας ότι υπάρχει και η προοπτική εξεύρεσης μέσης λύσης, της κατάληξης μιας συναινετικής συμφωνίας που θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη – μέλη. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι είναι μια καλή λύση «αλλά η Γερμανία την απορρίπτει και αυτή».