Με ένα νέο τρικ προπαγάνδας, το Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα και να αποδράσει από τη βαριά σκιά του θανάτου και τις καταγγελίες για εγκληματικά λάθη. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να γκρεμίσει άμεσα 3.125 αυθαίρετα, δείχνοντας έτσι τους χαροκαμένους και κατεστραμένους κατοίκους στο Μάτι ως υπεύθυνους για την τραγωδία.
“Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νομοθετικό έργο στην επιτάχυνση της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των συντακτών, το απόγευμα της Τρίτης.
Το νέο προπαγανδιστικό αφήγημα
Το νέο προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης πατά σε πιό στέρεη βάση από το προηγούμενο της “ασύμμετρης απειλής”, που είχε εφεύρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει μερικές μέρες νωρίτερα την καταστροφή, αλλά το απέσυρε μόλις διαπιστώθηκε η μπαρούφα. Στοχοποιεί τους αυθαιρετούχους, καθιστώντας τους υπεύθυνους γιατί με τα αυθαίρετα τους εμπόδισαν, στο Μάτι, την πρόσβαση στη θάλασσα.
Πράγματι η άναρχη και πυκνή αυθαίρετη δόμηση της περιοχής, με τα στενά δρομάκια και τα πολλά αδιέξοδα, εμπόδισε τη διαφυγή των κατοίκων.
Το πρόβλημα και η εγκληματική αμέλεια
Ωστόσο αυτό το πρόβλημα στο Μάτι είναι γνωστό. Όπως γνωστοί είναι – τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από πυρκαγιές σε ζώνες μίξης δασών και οικισμών. Οι ζώνες αυτές είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Η εγκληματική αμέλεια και οι παραλήψεις κυβέρνησης και αρμοδίων φορέων, πέραν των άλλων, προκύπτουν και από το γεγονός ότι δεν έπραξαν εγκαίρως και αποτελεσματικά όσα έπρεπε να πράξουν στην εκένωση αυτής της προβληματικής περιοχής.
Η έκθεση – καταπέλτης του ΕΚΠΑ
Είναι χαρακτηριστικά όσα επισημαίνει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών:
“Τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση μαρτυρίες που αναλύονται ακόμα συστηματικά, δείχνουν ότι η προσπάθεια διαφυγής από τον οικισμό ήταν άτακτη, δεν συνιστούσε οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, λόγω και της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού και του πανικού που επικράτησε. Εκτός από τους κατοίκους υπήρχαν και επισκέπτες/τουρίστες, σημαντικό ποσοστό των οποίων δε γνώριζαν καλά την γεωγραφία της περιοχής”.
Και το συμπέρασμα – καταπέλτης του Πανεπιστημίου τονίζει: “Με βάση μαρτυρίες που αναλύονται συστηματικά, προκύπτει ότι ο πληθυσμός που βρισκόταν κοντά στην παραλία, τουλάχιστον σε ορισμένες θέσεις, έλαβε πληροφόρηση για το γεγονός ότι η πυρκαγιά προσεγγίζει την ακτή, όχι με τη μορφή έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιο φορέα, αλλά από άτομα που εκκένωναν το δυτικότερο κομμάτι του οικισμού Μάτι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός είχε στη διάθεσή του σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης”.
Η ελαφρότητα της προπαγάνδας
Η προπαγανδιστική καρικατούρα έχει όμως και μια φαιδρή πτυχή. Ξεχνα ότι και αυτή η κυβέρνηση – όπως όλες οι προηγούμενες – έχει υποπέσει στη μικροπολιτική σκοπιμότητα της νομιμοποίησης των ίδιων αυθαιρέτων που στοχοποιεί.
Είναι φρεσκοτυπωμένο ακόμη το πρωτοσέλιδο, του περασμένου Ιουνίου, της φιλοκυβερνητικής «Εφημερίδας των Συντακτών»: «Το αφεντικό τρελάθηκε» ανέφερε ο τίτλος. Και το σχετικό κείμενο καλούσε τους πολίτες σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξυμνώντας το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει ότι οι αυθαιρετούντες μπορούν πλέον να πληρώσουν ακόμα και σε δόσεις τα πρόστιμα για να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα τους. Την ίδια ώρα ο αρμόδικος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έδινε οδηγίες… νομιμοποίησης αυθαιρέτων στο Μάτι. Αυτά που τώρα η κυβέρνηση “θα ρίξει άμεσα” με μπουλντόζες.
Τι γνωρίζει το Μαξίμου
Το προπαγανδιστικό αφήγημα όμως του Μαξίμου – για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των … αυθαιρέτων – έχει και ένα άλλο κενό: Στην ουσία ανασύρει ένα θέμα από τα παλιά. Τουλάχιστον 4.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης μένουν στα συρτάρια για πολλά χρόνια. Και αυτό γιατί απλά οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων δεν μπορούν να γίνουν εύκολα. Ο χρόνος είναι με το μέρος των παρανομούντων. Μπορεί να χρειαστούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, έως ότου τα πρωτόκολλα κατεδάφισης καταστούν αμετάκλητα και τελεσίδικα – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αυθαίρετο θα κατεδαφιστεί κιόλας…
Αυτό το γνωρίζει ασφαλώς το Μαξίμου. Συνεπώς το νέο σόου – πέραν του ότι επιχειρεί αντιπερισπασμό στις εντυπώσεις από τις πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές συνέπειες της καταστροφής – δεν έχει το άμεσο αποτέλεσμα που θα οδηγούσε στην κάθαρση. Αφορά όχι σε “άμεσες” αλλά σε ενδεχόμενες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι κυβερνήσεις των επόμενων δεκαετιών.
Ενώ την ταυτοποίηση των πραγματικών υπευθύνων της τραγωδίας μπορεί να την κάνει η κυβέρνηση σε λίγες μέρες. Αυτό όμως αποτελεί … “ασύμμετρη απειλή” για το κυβερνητικό οικοδόμημα.
Διαβάστε επίσης: Παραζάλη στην κυβέρνηση από το ηχηρό χαστούκι της κοινωνίας