Πρωτόγνωρος ήταν για το Λιμενικό ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε απεγκλωβισμό ανθρώπων από πυρκαγιά, πέραν του σκάφους στη Ραφήνα εστάλησαν από Λαύριο, Σύρο, Τήνο, Πειραιά, συνολικά 14 σκάφη συν την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, που μαζί με αλιευτικά και μικρές βάρκες ιδιωτών μετέφεραν όλους στην ακτή, είπε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός Στο Κόκκινο και τον Βαγγέλη Καραγεώργο.
«Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι σε φωτιά κυρίαρχο ρόλο θα παίξει το Λιμενικό; Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται ένας χρόνος αντίδρασης», είπε ο κ. Σαντορινιός, συνοψίζοντας την εμπλοκή των σκαφών του Λιμενικού στον απεγκλωβισμό πολιτών από τα παράλια των περιοχών που κάηκαν, αλλά και την διάσωση άλλων που είχαν παρασυρθεί στα ανοιχτά.
«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση που το Λιμενικό δεν είχε συναντήσει ξανά, σε μία πυρόσβεση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο απεγκλωβίζοντας ανθρώπους. Μόλις είχαμε τις πρώτες αναφορές στείλαμε σκάφη, φτάσαμε τελικά τα 14 σκάφη και την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών», όπως είπε. «Σε συνεργασία με αλιευτικά και μικρές βάρκες -απόλυτα χρήσιμες- μπορέσαμε να φτάσουμε στις ακτές, γιατί τα δικά μας σκάφη, πέραν των φουσκωτών, δεν μπορούσαν να φτάσουν τόσο κοντά, να παίρνουν τον κόσμο και να τον επιβιβάζουν στα μεγαλύτερα σκάφη».
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι αυτοί που απεγκλωβίστηκαν «μεταφέρθηκαν κατά κύριο λόγο στην Ραφήνα, όπου έπρεπε να τους διαχειριστούμε. Ήταν όλοι σε κατάσταση σοκ, κάποιοι τραυματισμένοι πήγαιναν στο ΕΚΑΒ. Έπρεπε να δούμε τι ανάγκες έχουν, πού θέλουν να πάνε. Η τελευταία βάρκα με κόσμο ήρθε στο λιμάνι της Ραφήνας στις 05.30-05.45, είχαμε να διαχειριστούμε ανθρώπους που ήταν επί πάρα πολλές ώρες στη θάλασσα και δίπλα στην παραλία».
Απαντώντας στις αιτιάσεις για τον χρόνο αντίδρασης, ο ίδιος τόνισε ότι «υπήρχε ένα σκάφος στην Ραφήνα, 19.00 – 19.10 ξεκίνησαν να πηγαίνουν προς τα εκεί τα πρώτα σκάφη, κάποια από τον Πειραιά, ένα από το Λαύριο, μέχρι και από Σύρο και Τήνο φέραμε σκάφη, δεν μπορούν να μετακινηθούν με διακτινισμού. Εκείνη τη στιγμή οι άνεμοι ήταν άνω των 5 μποφόρ, τα περιπολικά κινούνται σε πολλά μποφόρ, αλλά αυξάνεται ο χρόνος που χρειάζονται. Το Λιμεναρχείο Ραφήνας ζήτησε από ιδιώτες και πολλοί πήγαν από μόνοι τους και ξεκίνησε να γίνεται αυτή η κίνηση. Στις 19.30 είχαμε ξεκινήσει τους απεγκλωβισμούς».
Εξάλλου, για την καταγραφή των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «υπήρχαν τρία συνεργεία καταγραφής» στοιχείων κατά δήλωση, προφανώς οι περισσότεροι δεν είχαν έγγραφα.
«Όταν είναι έκτακτη ανάγκη και έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπους σε σοκ που το πρώτο που θέλουν είναι να βάλουν κάτι πάνω τους γιατί κρυώνουν, να πιουν λίγο νερό, να δουν τι θα κάνουν την επόμενη στιγμή. Εάν πηγαίναμε σε πιο γραφειοκρατική διαδικασία, το μόνο που θα προκαλούσαμε είναι εκνευρισμός σε ανθρώπους που είχαν ταλαιπωρηθεί», όπως τόνισε.