Μάρτιν Σούλτς: Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που είχε ανέκαθεν

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ευχαριστώ για την τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος ξένος προσκεκλημένος σας» είπε ο κ. Σουλτς απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η συνομιλία αυτή «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας εμπιστοσύνης». «Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  ότι “η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση» και αποκάλυψε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση»τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, ενώ σε κάποια άλλα θέματα οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν» είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μάρτιν Σουλτς επεσήμανε ότι ο αγώνας για την κοινωνική δικαιοσύνη συνδέεται με την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής για την οποία η ΕΕ θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα και, συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν πρέπει να γίνεται μέσω μονομερών πράξεων αλλά στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους εταίρους.

«Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι θα ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο. Εγώ σήμερα διαπίστωσα το αντίθετο» ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις επ’ αυτών».

«Χαίρομαι, κύριε Τσίπρα, που η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε: «Σας είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή, κουραστική επιτρέψτε μου, συζήτησή μας”.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στην ατζέντα της συζήτησης είπε ότι συζήτησαν σε βάθος τη “βεντάλια” των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα διεθνή, το ζήτημα της Ρωσίας, της Ουκρανίας, και ότι επρόκειτο για συζήτηση ανάμεσα σε πολιτικού που συζητούν ειλικρινά.

Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που είχε ανέκαθεν» κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στους αρχαίους χρόνους χάρισε πολλά στην Ευρώπη αλλά αυτό “δεν αρκεί”, αναφέροντας παραδειγματικά την προσφορά της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή με τον αγώνα αποκατάστασης της Δημοκρατίας.”Άλλωστε, το ’74 χάρισε και τον αγώνα κατά της δικτατορίας”, είπε.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών έγινε στη σκιά των δηλώσεων που έκανε ο Μάρτιν Σουλτς το βράδυ της Τετάρτης με αφορμή και τη θέση της Αθήνας για τις σχέσεις των Βρυξελλών με τη Ρωσία και τις κυρώσεις που επιβάλλονται.

Aλέξης ΤσίπραςΜαξίμουΜάρτιν Σουλτς