Το Μαξίμου ψάχνει “πρόθυμους” στη Βουλή για να μπορέσει να “τραβήξει” ως τον Μάιο

“Πρόθυμους” αναζητά στη Βουλή η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να “τραβήξει” έως τον προσεχή Μάιο που καθ’ όλες τις ενδείξεις η χώρα θα πάει σε τριπλές εκλογές.

Έτσι, υπό τον φόβο διαταραχής των ισορροπιών με τον Πάνο Καμμένο, λόγω της συμφωνίας με τα Σκόπια, επιδιώκει είτε να να εξασφαλίσει , ως κυβέρνηση μειοψηφίας, ψήφο ανοχής στη Βουλή, είτε να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία 151 εδρών, από “πρόθυμους βουλευτές”.

Το σενάριο των τριπλών εκλογών

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Κωστή Π. Παπαδιόχου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, για το Μαξίμου, κυρίαρχο καθίσταται πλέον το σενάριο των τριπλών εκλογών –εθνικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών– τον προσεχή Μάιο εάν δεν μεσολαβήσουν απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να μειώσει τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.

Παράλληλα, υπό το βάρος των απειλών Καμμένου ότι θα ζητήσει την προκήρυξη εκλογών όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή, το διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, στο παρασκήνιο εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια ώστε η κυβέρνηση να παραμείνει, έστω μέχρι τον Μάιο, στην εξουσία: Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν από την αξιοποίηση «εφεδρειών» στη Βουλή, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία 151 εδρών, μέχρι την παραμονή της κυβέρνησης ως κυβέρνησης μειοψηφίας μέσω της διασφάλισης ψήφου ανοχής στο Κοινοβούλιο.

Ο προσανατολισμός του πρωθυπουργού για πολλαπλές κάλπες τον επόμενο χρόνο κατέστη εν πολλοίς σαφής από τη «μετακίνηση» των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι 4 λόγοι που οδηγούν στο Μάιο

Οι λόγοι, που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί η κυβερνητική θητεία να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2019 και αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, είναι τέσσερις:

Πρώτον, ο πρωθυπουργός θέλει να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά ο ίδιος, όχι μόνον την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον επόμενο μήνα, αλλά και το υπερπλεόνασμα του 2018. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σχετική βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση, παρά την ψυχρολουσία από το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα υπερβεί τον «σκόπελο» της περικοπής των συντάξεων.

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του υπερπλεονάσματος, να υλοποιήσει μια σειρά από αντίμετρα, αλλά και να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις που θα αγγίξουν τη μεσαία τάξη. Στις σχετικές εξαγγελίες ο πρωθυπουργός θα προβεί τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά όπως αναφέρουν συνομιλητές του, τα όποια πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έχει το 2019, όταν οι πολίτες θα είναι σε θέση να «δουν χρήματα να μπαίνουν στις τσέπες τους».

Δεύτερον, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, κυριαρχεί η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στις κάλπες έχοντας ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και όχι αφήνοντας την «καυτή πατάτα» στη Ν.Δ. Οπως λέγεται, εάν η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν ψηφιστεί, θα καταστεί κυρίαρχο ζήτημα κατά την προεκλογική περίοδο και με δεδομένες τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλο.

Τρίτον, ο κ. Τσίπρας θέλει να εντάξει στην πολιτική σκακιέρα και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, που όμως δεν μπορεί να δρομολογηθεί τυπικά πριν από την έναρξη των εργασιών της επόμενης Ολομέλειας της Βουλής, τον Οκτώβριο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μέσω της αναθεώρησης θα ενισχύσουν τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ., αλλά και ότι θα προσεγγίσουν πολιτικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τέταρτον, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει χρόνο ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο υποθέσεις όπως της Novartis.

Βεβαίως, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί πλήρως εάν τα δεδομένα αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες. Για παράδειγμα, εάν τα μηνύματα του Eurogroup οδηγήσουν σε «απαγορευτικό» των θεσμών στην προστασία των συντάξεων, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Επίσης, ο κ. Καμμένος μπορεί τώρα να διαμηνύει ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του μέχρι να έλθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πλέον αναγνωρίζεται πως λόγω της ισχυρής δημοσκοπικής πίεσης που δέχονται οι ΑΝΕΛ έχει καταστεί απρόβλεπτος συνομιλητής. Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί τελικώς στις κάλπες το φθινόπωρο, παρότι ο κ. Τσίπρας δεν το επιθυμεί.

economico.gr

βουλευτέςεκλογέςκυβέρνηση