«Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο. Mετά από μία πολύ σκληρή οκταετία για την οικονομία και την κοινωνία, ανοίγεται δρόμος ουσιαστικής ανάκαμψης σε στέρεα βάση – και ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει ενεργό μέρος αυτής της ανάκαμψης» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα, που πραγματοποιήθηκε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί.
«Η Μύκονος αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.
«Όσο δεν λειτουργούν οι διασυνδέσεις, το κόστος των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών στα νησιά κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκος Μπουλαξής.
Τι μέλλει γενέσθαι
Με το έργο αυτό ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος – Πάρος και Σύρος – Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Αυτή περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο.
Στη συνέχεια, η 3η φάση περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.
Η 4η φάση περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, οι διασυνδέσεις των νησιών εξοικονομούν χρήματα για τους καταναλωτές και βελτιώνουν το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των νησιών.