Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.
«Η πολιτική νομιμοποίηση και η εξουσιοδότηση υπάρχουν. Υπάρχουν προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου εκεί με σαφήνεια μιλούμε για την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός με τα Σκόπια» τόνισε ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης η ΝΔ.
«Η κυβέρνηση ως σύνολο και ως εκπροσώπηση της Ελλάδος έχει εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε αυτό το θέμα. Ζητεί η ΝΔ με δεδομένη την εξουσιοδότηση, να υπάρξει σε αυτή τη φάση εξουσιοδότηση στη βουλή για το κείμενο της συμφωνία; Ζητεί να υπάρξει μια επιπλέον τοποθέτηση της βουλής η οποία να επέχει θέση κύρωσης ; Αυτό είναι λάθος γιατί η συμφωνία που έχουμε μονογράψει με τα Σκόπια προβλέπει ότι αυτοί πρώτα πρέπει να δεσμευτούν με τις διαδικασίες και μετά εμείς να πάρουμε τη δική μας απόφαση στη βουλή. Δεύτερον, υπάρχει μια πάγια τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς που λέει ότι πρώτα υπογράφεις και μετά κυρώνεις μια διεθνή συνθήκη. Το ίδιο συνέβη με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ το 1979» είπε ο κ. Φίλης.
Σχολιάζοντας τις θέσεις που διατυπώνει η ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός επεσήμανε: «Από τη ΝΔ ακούμε πολλές απόψεις. Ακούμε έναν ακραίο, εξτρεμιστικό εθνικισμό που προσιδιάζει προς τον χρυσαυγίτικο τρόπο πολιτικής. Τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά αλλά και ορισμένες πράξεις που νομίζω ότι προσβάλλουν την έννοια της δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε ως πολίτες . Διατυπώνονται απειλές από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ. Είναι διαφορετική νομίζω η στάση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αιχμάλωτος της δεξιάς και ακροδεξιάς του κόμματος του. Ο ίδιος είναι φιλελεύθερος, άλλα πράγματα θα ήθελε να πει, όμως προέχει για αυτόν το θέμα της συνοχής της ΝΔ και όχι το θέμα του να λυθεί ένα εθνικό θέμα. Αυτό δείχνει και την πολιτική ποιότητα της πρότασης διακυβέρνησης που έχει η ΝΔ».
«Είναι ένα κόμμα που έχει πρόβλημα φυσιογνωμίας. Συνωστίζονται ακροδεξιοί, δεξιοί και φιλελεύθεροι. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτσι, δεν υπάρχει τέτοια ιδεολογική απόσταση μέσα σε ένα κόμμα. Μπορεί να έχουμε με τον κ. Καμμένο- και έχουμε- αλλά είναι κυβερνητική συνεργασία, είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα. Στο κόμμα υπάρχει μια συνοχή που έχει να κάνει με ορισμένα βασικά ταυτοτικά στοιχεία. Δεν θα βρείτε ανθρώπους που θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία και άλλους που θέλουν να την υπερασπιστούν, όλοι είναι υπέρ της δημοκρατίας στην πράξη…» πρόσθεσε.
Ο κ. Φίλης κάλεσε επίσης τη ΝΔ να απαντήσει ξεκάθαρα αν έχει αντίρρηση με τη σύνθετη ονομασία. «Δεν απαντάει, το καταπίνει το θέμα αυτό. Όμως η εθνική θέση ήταν μεικτή, σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία μέσα. Πρέπει να πω ότι ο κ. Σαμαράς έχει επιβάλει στο θέμα αυτό σήμερα την ακραία και ιδιοτελή πολιτικά – διότι έκανε καριέρα με το Μακεδονικό- θέση του στη ΝΔ» είπε.
Ακόμη, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ζήτημα ανοιχτού αλυτρωτισμού αυτή τη στιγμή και όποιος το θέτει αυτό το ζήτημα υπονομεύει την εθνική αυτοπεποίθηση της χώρας».
Ερωτηθείς πώς θα μπορέσει ο Πάνος Καμμένος, με δεδομένη τη διαφωνία του, να πάει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας να υπογράψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είπε: «Όταν συμβεί να μπει στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, τότε θα είναι άλλη συζήτηση. Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας. Υπάρχουν διαδικασίες, που όλοι σε αυτές τις διαδικασίες θα ωριμάσουμε και θα καταλήξουμε στις θέσεις μας». «Το ερώτημα είναι αν θέλουμε με αφορμή το Μακεδονικό να δημιουργήσουμε συνθήκες πολιτικής αστάθειας, Διότι η ΝΔ αυτό θέλει, ακόμη και πτώση της κυβέρνησης. Ποιον βοηθάει αυτό; Σε μια στιγμή που θέλουμε να βγούμε από τη δανειακή σύμβαση και έχουμε μια νέα διεθνή εμφάνιση ως χώρα. Ποιος κερδίζει από το να υπάρξει πολιτική κρίση σήμερα;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υπηρετεί το στυγνό κομματικό παιχνίδι της εθνικιστικής αδιαλλαξίας και του λαϊκισμού.
Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε: «Το Κίνημα Αλλαγής έχει διαφορετικές απόψεις. Πιστεύω ότι η κ. Γεννηματά κάνει λάθος στην ανάλυσή της, θεωρεί ότι έτσι μπορεί να ανασυστήσει το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και να επαναπατρίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Είναι λάθος γιατί ο κόσμος δεν είναι πρώην. Ο κόσμος αλλάζει την πολιτική του ταυτότητα, επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους και δεν πρόκειται να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ επειδή θα το παίξει ως μια καρικατούρα του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ».
Ερωτηθείς εάν αυτό διαμορφώνει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για νέες συνεργασίες και συμμαχίες, απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου ναι. Έχει αρχίσει αυτή η κινητικότητα. Ήδη σε όλους τους πολιτικούς χώρους, διαμορφώνει νέες σκέψεις διότι τώρα πια δεν έχεις και τη βασική σκέψη μνημόνιο-αντιμνημόνιο».