Ζάεφ: Θέμα ημερών το τηλεφώνημα στον Τσίπρα – Τα τρία νέα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Θέμα ημερών είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις τρεις προτάσεις για το ζήτημα του ονόματος, (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), λέγοντας μόνο ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τέλος, και θα είναι επιτυχημένη.

Ο κ. Ζάεφ είπε επίσης: «Πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διεργασίες και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία». Επίσης είπε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Τα τρία νέα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Βουλευτής του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, ο Αρτάν Γκρούμπι, υποστήριξε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι θέμα ημερών.

«Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας», κάτι που, όπως εκτίμησε, αναμένεται να διευθετηθεί τα επόμενα 24ωρα. Αμέσως μετά, όπως είπε θα ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Ο βουλευτής του αλβανικού κόμματος ανέφερε επίσης ότι «στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα που πρότεινε ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και κάποιες άλλες δημιουργικές προτάσεις, όπως “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου”, “Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας” και “Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”».

Ο Αρτάν Γκρούμπι τόνισε καταλήγοντας ότι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ παρέχουν πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ.

Aλέξης ΤσίπραςΖάεφτηλεφώνημα