«O πρωθυπουργός δεν έχει την πλειοψηφία για να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του ελληνικού λάου», δήλωσε στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.
Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε καν τη συναίνεση της πλειοψηφίας που τη στηρίζει στην Βουλή, και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την διαπραγμάτευση.
Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ βρίσκεται σε διαφορετική φάση, σε σχέση με το παρελθόν και το 2008, όταν χαράχτηκε η εθνική γραμμή από την κυβέρνηση Καραμανλή.
«Αυτή τη στιγμή οι επισπεύδοντες είναι η άλλη πλευρά», είπε, καθώς το Σκόπια θέλουν να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι συζητήσεις για ένταξή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.
Σημεία από τη συνέντευξή της:
Δομικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια
– Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης με τα Σκόπια. Το πρόβλημα αυτό είναι ότι ο Α. Τσίπρας διαπραγματεύεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μια συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η Κυβέρνηση του. Είναι το δομικό πρόβλημα αυτής της υπόθεσης. Ως τι διαπραγματεύεται ο Α. Τσίπρας; Ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Κοτζιάς; Ο κ. Κοτζιάς διαπραγματεύεται ως Υπουργός μιας Κυβέρνησης που δεν έχει τη στήριξη όλων των βουλευτών που της δίνουν τη δυνατότητα να είναι Κυβέρνηση. Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των Κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης. Ο Α. Τσίπρας δεν έχει την πλειοψηφία που τον στηρίζει για να μπορεί να φτάσει να καταλήξει σε οποιαδήποτε μορφής συμφωνία. Για εμάς αυτό είναι κεφαλαιώδες ζήτημα όπως καταλαβαίνετε στην πορεία αυτής της υπόθεσης.
Για το ενδεχόμενο να χαθεί η ευκαιρία λύσης
Η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να καταθέσει προκαταβολικά τα όπλα προκειμένου να πάρει μια υποσχετική για μελλοντική συμμόρφωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επισπεύδουσα είναι η άλλη πλευρά. Στην άλλη πλευρά είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ε. Ε.. Η άλλη πλευρά είναι εκείνη η οποία θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για να μπει στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαμορφώσει μια άλλου είδους συναίνεση, προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση. Η Κυβέρνηση, όμως, αυτή την ώρα δεν έχει ούτε τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει για να προχωρήσει σε συμφωνία. Πόσο μάλλον όταν τα πράγματα φαίνεται ότι θολώνουν πολύ περισσότερο και σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Αλλά και μέχρι εκεί που έφτασαν, έφτασαν χωρίς να έχουν πολιτική νομιμοποίηση.
• Έπρεπε πρώτα να υπάρξει μια συναίνεση στο εσωτερικό και μετά να αρχίσει η διαπραγμάτευση. Θα ήταν έτσι πιο αποτελεσματικό;
– Είναι σαφές ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό. Απλώς η Κυβέρνηση και σε αυτή τη περίπτωση θέλησε να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να διαπραγματευτεί με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Όχι μόνο αυτό δεν κατάφερε, αλλά κατάφερε δυστυχώς να αυξήσει την δυσπιστία των Ελλήνων απέναντί στους χειρισμούς της.
Για «μακεδονική γλώσσα»
Από δημοσιογραφικές πληροφορίες μαθαίνουμε και εμείς ότι θα έχουμε το βράδυ μια συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και υπάρχει εκεί ένα ερώτημα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση γιατί ακούσαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όλο το Σαββατοκύριακο να μιλάνε για προηγούμενη αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας», πράγμα που διαψεύστηκε από τον κ. Μπαμπινιώτη. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε αν η Κυβέρνηση θα καταφύγει στη χρήση επιχειρημάτων που είναι επιχειρήματα της άλλης πλευράς, δηλαδή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε αν η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της άλλης πλευράς, όταν αυτό διαψεύδεται από τους παρόντες σε εκείνη τη συζήτηση, από τον κ. Μπαμπινιώτη ο οποίος συμμετείχε τότε στη συζήτηση.