Την ιδέα της διεξαγωγής «ευρωπαϊκής διάσκεψης χρέους» που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει εμμέσως πλην σαφώς το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg σε άρθρο του, δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βήμα που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Ευρωζώνης. Το άρθρο καλεί τη Γερμανία να «ακούσει» την πρόταση του «ακρο-αριστερού» κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι μια αντίστοιχη πρόβλεψη εφαρμόστηκε στην μεταπολεμική Γερμανία επιτρέποντάς στην γερμανική οικονομία ν’ αναπτυχθεί.
Το άρθρο του Bloomberg View υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ιδέα, που, όπως αναφέρει, «σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόγραμμά του είναι λογική» και την οποία «η Γερμανία συγκεκριμένα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά: να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δίνοντας στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρότερα μία ανάσα για τα χρέη τους». Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σημειώνεται, έχει προτείνει εδώ και καιρό την πραγματοποίηση μιας «ευρωπαϊκής διάσκεψης χρέους» κατά την οποία οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συναινούσαν σε μια σημαντική μείωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
«Υπάρχουν αρκετά ιστορικά προηγούμενα για ανακούφιση χρέους αυτής της κλίμακας. Μία περίπτωση ειδικότερα, θα έπρεπε να έχει απήχηση στους Γερμανούς αξιωματούχους, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ακλόνητων αντιπάλων της ελάφρυνσης χρέους. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι πιστωτές της Γερμανίας συνειδητοποίησαν ότι η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της χώρας θα καθιστούσε την αναβίωση δυσκολότερη και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρώπης. Το 1953, συμφώνησαν να διαγράψουν περίπου το 50% των χρεών της Δυτικής Γερμανίας και συνέδεσαν το υπόλοιπο με τις οικονομικές επιδόσεις. Οι πιστώτριες χώρες αναγνώρισαν τότε ότι η ανακούφιση χρέους ήταν προς το συμφέρον τους» σημειώνει το άρθρο.
Η Γερμανία, που σήμερα είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και πιστωτής στην Ευρωζώνη, είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, όπως αναφέρει το άρθρο, σε μια τέτοια λύση καθώς φοβάται ότι «θα ενθαρρύνει την ασωτία» και θα χαλαρώσει την πίεση ως προς την τήρηση αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων. Μέχρι στιγμής, υπογραμμίζει το Bloomberg View, τα αποτελέσματα της αυστηρής πολιτικής στην Ελλάδα είναι καταστροφικά: ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος και σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει λίγο πάνω ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Και παρόλα αυτά τα βάσανα, η ικανότητα της χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όπως σημειώνει το άρθρο, δεν έχει βελτιωθεί, ούτε οι οικονομικές της προοπτικές καθώς ο αργός ρυθμός ανάπτυξης έχει υποσκάψει εξαρχής τα δημοσιονομικά οφέλη της λιτότητας. Παρά τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ακόμη και η Γαλλία, δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο επιτρεπόμενο ανώτατο ευρωπαϊκό όριο του 60% στο ορατό μέλλον, σημειώνει το Bloomberg View.
Το άρθρο διατυπώνει την άποψη ότι ο συνδυασμός της διαγραφής χρέους με την προώθηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης θα βοηθούσε και την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης να σταθούν στα πόδια τους καθώς σήμερα η εξυπηρέτηση μόνο του χρέους ξεπερνά, σε πολλές από αυτές, το 10% των κρατικών δαπανών, χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξη κάτι που, μακροπρόθεσμα, θα συνεισέφερε και στην αποπληρωμή τα ου χρέους. Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι ουσιαστικά σε συνθήκες τόσο άσχημες όσο αυτές, το πραγματικό κόστος της ελάφρυνσης του χρέους για τους πιστωτές είναι χαμηλό ενώ το κόστος στις ίδιες τις χώρες που έχουν πρόβλημα και μακροπρόθεσμα και στις χώρες πιστωτές μπορεί να αποβεί σημαντικά μεγαλύτερο.
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα οφέλη, όπως αναφέρει το Bloomberg View, θα είναι ότι μέσα από την «χαλάρωση της ταλαιπωρίας που υφίσταται η Ελλάδα και άλλες χώρες, θα αποκατασταθεί η λαϊκή υποστήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο, μια υποστήριξη που, όπως όλα δείχνουν, έχει υποχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης με δυνάμεις που στρέφονται κατά της ΕΕ, είτε με αριστερή ιδεολογική αφετηρία είτε με ακροδεξιά αφετηρία, να έχουν ενισχυθεί σημαντικά”. Το αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει «κοιτώντας» προς το Βερολίνο ότι η Γερμανία έχει «πολλά να κερδίσει» αν παραμείνει «ζωντανό» το ευρωπαϊκό «όραμα» ενώ αντίθετα αν επιμείνει στην σκληρή της θέση και αρνηθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης μια ελάφρυνση χρέους οι συνέπειες οι οικονομικές θα είναι σημαντικές και γι αυτήν ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι για το σύνολο της ΕΕ θα είναι μεγάλοι. «Για το δικό της καλό, η Γερμανία θα πρέπει να το ξανασκεφθεί» καταλήγει το άρθρο.