Σπυράκη στο ΣΚΑΙ: Υπάρχει ένα αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στις γειτονιές

Σημεία σημερινών δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο Σκάι:

Για το θέμα της ασφάλειας:

Υπάρχει ένα αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στις γειτονιές, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν αφορά μόνο τις περιοχές που κατά καιρούς λέγαμε ότι υπάρχει έξαρση της λεγόμενης χαμηλής εγκληματικότητας. Αφορά πια όλους μας. Και το σημερινό περιστατικό (στην Κηφισιά) δείχνει ότι μπορεί να συμβεί σε όλες τις γειτονιές, χωρίς καμία διάκριση. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Αυτό συμβαίνει διότι καταργήθηκε στην πραγματικότητα η εντατική αστυνόμευση, ο αστυνομικός της γειτονιάς. Με αποτέλεσμα να δοθεί μια αίσθηση ευρύτατης χαλαρότητας, που ξεκινάει από τον τρόπο με τον οποίο, κάθε Σάββατο, στα Εξάρχεια γίνεται πάρτι.

Και το πρόβλημα που υπάρχει στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στα μικρότερα αστικά κέντρα, όπως είναι η Πάτρα, είναι πρόβλημα πολιτικής. Για παράδειγμα, επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να αποδυναμώσει την ομάδα ΔΙΑΣ; Η απάντηση είναι ότι επέλεξε να αποδυναμώσει την ομάδα ΔΙΑΣ. Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να απενεργοποιήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ; Η απάντηση είναι ότι επέλεξε να απενεργοποιήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να αποφύγει τις εντατικές περιπολίες, την εντατική αστυνομική παρουσία και για λόγους που αφορούν ιδεολογικά της ζητήματα; Επέλεξε ή όχι η Κυβέρνηση να δώσει ασυλία στο Ρουβίκωνα; Όλα αυτά έγιναν. Όλα αυτά αθροίζονται και καταλήγουμε να έχουμε ανθρώπους με το πιστόλι στην πλάτη, με τον επιχειρηματία σήμερα τραυματισμένο και με τους εκατοντάδες που δεν μαθαίνουμε. Το πρόβλημα της γυναίκας που βγαίνει στο σουπερμάρκετ και της αρπάζουν το πορτοφόλι μπορεί να μην φτάνει ποτέ σε εσάς εδώ ως είδηση. Είναι, όμως, ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά, που καθημερινά καταγράφονται. Και όταν υπάρχει εντατική αστυνομική παρουσία, όταν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της ανομίας, όταν υπάρχει ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας με την ομάδα ΔΕΛΤΑ, με την ομάδα ΔΙΑΣ, με τις τακτικές περιπολίες, με τον αστυνομικό της γειτονιάς, τότε αυτά τα φαινόμενα περιορίζονται στο ελάχιστο.

Για το Σκοπιανό

Δεν αρχίζει ο κ. Κοτζιάς την ενημέρωση από τον κ. Καμμένο πρώτα που τον έχει στην Κυβέρνησή του και που είναι και πολιτικός Αρχηγός; Είναι ο μικρός εταίρος της Κυβέρνησης. Μια και θέλει να ενημερώνει πολιτικούς Αρχηγούς, να ξεκινήσει από το δικό του άνθρωπο. Από εκείνον που ψηφίζει μαζί του τα νομοσχέδια. Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο (ότι θα ενημερώσει τον κ. Καμμένο). Και όπως ξέρετε, ο κ. Καμμένος έχει καταστήσει σαφή τη διαφοροποίησή του για το Σκοπιανό. Δεν θα επιτρέψει -είπε- να περάσει από τη Βουλή μια πρόταση που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Η άρνηση Μητσοτάκη συνίσταται στο γεγονός καταρχήν ότι δεν εκπροσωπεί αυτήν την ώρα ο κ. Κοτζιάς, παρά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, και όχι την Κυβέρνηση. Και συνίσταται και στο γεγονός ότι θεσμικά ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνεται από τον Πρωθυπουργό. Όπως ξέρετε, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου σε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός η διαπραγμάτευση ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Ζάεφ στο Νταβός και παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις αναβαθμίστηκαν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς εκπροσωπεί την πλευρά της Κυβέρνησης, που αυτή τη στιγμή συμφωνεί με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κοτζιάς δεν εκπροσωπεί το όλον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διότι ο μικρός εταίρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας λέει άλλα για αυτό το μείζον εθνικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δεχόμαστε την ενημέρωση του κ. Κοτζιά στο επίπεδό του, που δεν είναι άλλο από το επίπεδο του Τομεάρχη των Εξωτερικών. Γι’ αυτό το λόγο είπαμε ασμένως ναι στην ενημέρωση προς τον κ. Κουμουτσάκο. Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό γι’ αυτό το θέμα.

Για το ενδεχόμενο να έρθει κάποια συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Αυτό είναι θέμα της Κυβέρνησης. Εμείς θέσαμε εξαρχής ως βασική προϋπόθεση τη συνταγματική αναθεώρηση. Και σας υπενθυμίζω ότι το θέσαμε, διότι θεωρούμε ότι, ανεξαρτήτως της μορφής που μπορεί να πάρει οποιαδήποτε συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει συνταγματική αναθεώρηση, να απαλειφθούν όλες οι αλυτρωτικές αναφορές, να αλλάξει το όνομα, ώστε να χρησιμοποιείται μια ονομασία έναντι όλων. Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θεωρούμε ότι, εφόσον δεν θα υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, η διεθνής συμφωνία μπορεί να παραβιαστεί και υπάρχει προηγούμενο. Ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ το έκανε, όπως ξέρετε. Ονόμασε το αεροδρόμιο και την κεντρική οδό “Μέγας Αλέξανδρος” και συνέχισε ο κ. Γκρουέφσκι, κάνοντας μια επιθετικά αλυτρωτική πολιτική προς την Πατρίδα μας.

Για μέτωπο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας;

Αυτό που σίγουρα κάνουμε πολύ συνειδητά εμείς, είναι ένα προσκλητήριο ενότητας, ψυχραιμίας και αυτοπεποίθησης. Είναι απαραίτητο, αυτή την ώρα, να επιδείξουμε εθνική υπευθυνότητα. Αυτή είναι η ανάγκη τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τη συμπεριφορά της, την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδος.

Για συνάντηση πολιτικών Αρχηγών

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γίνει, είναι η Κυβέρνηση να επιδεικνύει στιβαρότητα απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους προκλήσεις. Και είναι απαραίτητο, επίσης, στους μεγάλους σχηματισμούς που συμμετέχουμε, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, να καταστεί σαφές ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι τέτοια που στο τέλος της μέρας, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω, δεν θα βλάψει μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή, θα βλάψει και την ίδια την Τουρκία. Να στείλουμε, δηλαδή, και ένα μήνυμα ότι εμείς κρατάμε τα κλειδιά. Η Ε.Ε. κρατάει τα κλειδιά. Και το ΝΑΤΟ κρατάει τα κλειδιά υπό την έννοια ότι δύο μέλη του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βρεθούν να συγκρούονται στην περιοχή.

Για την υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτών

Θα ήταν καλό η Κυβέρνηση, πολύ νωρίς, να μην υποτιμούσε το γεγονός της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και να χρησιμοποιούσε εξ αρχής όλα τα μέσα για τη διεθνοποίηση αυτού του θέματος. Αυτό θα ήταν απαραίτητο. Όλα τα άλλα περισσεύουν. Όπως περισσεύουν και οι κατηγορίες. Γιατί ο κ. Τσίπρας ήρθε ράθυμος στη Βουλή και είπε «διαθέτω λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μου, για να απαντήσω για ένα θέμα που αποτελεί σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο». Ως εκ τούτου, μην γυρίσουμε πίσω και μην αρχίσουμε να συζητήσαμε πως το υποτίμησαν και πως κατέληξαν γύρω από αυτό. Ας πάμε μπροστά.

Για το θέμα του νερού στη Θεσσαλονίκη

Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε όλους εκείνους που είχαν οργανώσει τα περίφημα δημοψηφίσματα για να μείνει κρατικό το νερό, δεν ήταν ούτε η παροχή του νερού σε χαμηλές τιμές στους κατοίκους, ούτε η ποιότητα του νερού, ούτε η κατάσταση του δικτύου, παρά μόνο το πως θα διορίσουν κόσμο και ντουνιά. 150 προσλήψεις στην ΕΥΑΘ. Θα σας πω και για ένα έργο, προϋπολογισμού 4,15 εκατ. ευρώ που λέγεται τηλε-έλεγχος και αυτοματισμός του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ. Τι είναι αυτό το έργο; Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο. Υπάρχει αυτό το έργο; Έγινε αυτό το έργο; Φαίνεται πως εδώ αυτό το έργο εκκρεμεί πολύ καιρό, μερικά χρόνια. Αυτό βέβαια, είναι θέμα της διοίκησης της ΕΥΑΘ, της διοίκησης της ΕΥΑΘ που διόρισε η Κυβέρνηση.

Διότι, όπως ξέρετε, ο διοικητής της ΕΥΑΘ, είναι εκλεκτός της Κυβέρνησης, είναι πανεπιστημιακός, ήταν αυτός που σήκωσε ψηλά το λάβαρο κατά των αλλαγών του νόμου Διαμαντοπούλου και μετά κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και αμείφθηκε με το διορισμό του στην ΕΥΑΘ. Και ρωτάω: Το έργο αυτό εκτελέστηκε; Όχι. Αντιθέτως τι έγινε; Διορίσθηκαν 150 άνθρωποι. Ορισμένοι από αυτούς -μαθαίνω από τη Θεσσαλονίκη- βρίσκονται ήδη σε άλλα γραφεία, γιατί κάνουν διοικητικές υπηρεσίες. Και ο κόσμος λέει το νερό νεράκι. Το νερό, όπου υπάρχει, είναι πράγματι καφέ. Και τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Αν υπήρχε πρόβλημα με τον αγωγό από την Αραβησσό, γιατί δεν υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση; Το δίκτυο είναι πάρα πολύ παλιό και οι απώλειες υπολογίζονται ότι μπορεί να έχουν φτάσει μέχρι και το 31% της παροχής. Δηλαδή, μπαίνουν 100 κυβικά μέτρα νερού στο δίκτυο και φτάνουν στους τελικούς αποδέκτες 69. Καταλαβαίνετε για ποιες διαρροές μιλάμε. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ προβληματικό το δίκτυο.

Τι πρέπει να γίνει με αυτό; Το δίκτυο να επισκευαστεί. Κάποιος να επενδύσει σε αυτό. Έχει χρήματα το Κράτος να επενδύσει σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι. Μπορούσαμε να βάλουμε ιδιώτη να επενδύσει σε αυτό; Μπορούμε ακόμα και με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας -για να προλάβω την αντίρρηση που λέει ότι Κράτος πρέπει να διατηρήσει τη συνάφειά του με το νερό- γιατί αυτό που απαιτείται είναι μια ισχυρή ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα ελέγχει την κατάσταση στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ, να μπει επενδυτής, ο οποίος θα έχει και το management. Και θα υπάρχει μια πολύ ισχυρή ρυθμιστική Αρχή, η οποία θα μπορεί να ορίζει και την τιμή, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την τιμή, και κυρίως να επιτηρεί την υπάρχουσα κατάσταση.

Αυτό που ζούμε τώρα είναι το επιστέγασμα της νοοτροπίας του ρουσφετιού. 150 διορισμοί που περήφανα ανακοινώνει μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου το 2017 ο επικεφαλής της ΕΥΑΘ και, την ίδια ώρα, ο κόσμος λέει το νερό νεράκι. Και γι’ αυτό και σήμερα κατέθεσα κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν να ρωτήσω: Αιτήθηκε ποτέ κανένας χρημάτων για να βελτιώσει την κατάσταση του δικτύου; Εκτελέστηκε αυτό το έργο, που ένα μέρος του θα καλυπτόταν με κοινοτικά κονδύλια; Προϋπολογισμένο 4,15 εκατ. ευρώ. Τι ακριβώς συμβαίνει με την ΕΥΑΘ, εκτός του ότι έχουν γίνει αρκετές προσλήψεις και υπάρχουν και καμιά 90 συμβασιούχοι, οι οποίοι θέλουν δουλειές και διαμαρτύρονται όπου εμφανίζεται Υπουργός ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Αυτή είναι η κατάσταση. Και αυτό απλώς αποδεικνύει ότι δεν νοιάζονταν για το αν το νερό ήταν κρατικό ή ιδιωτικό. Νοιάζονταν απλώς να βάλουν τους φίλους τους.

Για το αν το 2018 θα είναι εκλογικό έτος

Εύχομαι το 2018 να είναι εκλογικό έτος. Να είναι εκλογικό έτος, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή και στιβαρή Κυβέρνηση, που θα μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντέχει η ελληνική οικονομία τις αναταράξεις των αγορών. Γιατί η συζήτηση δεν είναι για το αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε πιστοληπτική γραμμή. Η συζήτηση είναι για το αν αντέχει η ελληνική οικονομία, οποιαδήποτε ανατάραξη, την ώρα που δεν θα έχει δίχτυ προστασίας και δεν θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που αυξάνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και που δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει μια άλλη Κυβέρνηση. Τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι άνθρωποι που είναι τώρα στην Κυβέρνηση δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την πορεία της χώρας εκτός περιβάλλοντος προστασίας, εκτός περιβάλλοντος Μνημονίων.

Για την Εξεταστική ΚΕΕΛΠΝΟ και τη συνταγματική αναθεώρηση

Οι συνάδελφοι του εθνικού Κοινοβουλίου, οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή, έχουν δώσει επαρκείς απαντήσεις. Κι εκεί ακριβώς φάνηκε και η γύμνια, όχι μόνο των μαθηματικών του κ. Πολάκη, αλλά και η γύμνια των ισχυρισμών όλων αυτών που εμφανίστηκαν εκεί. Σε ό,τι αφορά την ουσία της συνταγματικής αναθεώρησης θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης, μόλις εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να υπάρξει μία ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση. Πριν εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουν να ψηφίσει ο ένας τις διατάξεις του άλλου, ώστε να υπάρχει μία ευρύτατη αναθεώρηση και η επόμενη Βουλή, δηλαδή οι πολίτες, να αποφασίσουν ποιες από τις αναθεωρητικές διατάξεις θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση και ποιες όχι. Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει ακόμα απάντηση. Και μη μου πείτε τώρα ότι είναι απαραίτητο να πάμε στο μίνιμουμ που μπορεί να είναι το 86 και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μόνος του, ως βουλευτής, το 2006 μάζευε υπογραφές για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Και τότε βουλευτές ήταν και ο κ. Κουβέλης και ο κ. Δραγασάκης, αλλά την υπογραφή τους δεν την έβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια.

ΝΔΣΚΑΪΣπυράκη