«Tο δικαίωμα στη γνώση οικοδομείται με Παιδεία και Πολιτισμό, με πρωτοβουλίες σαν αυτή του “Φεστιβάλ Φιλοσοφίας”, που φέρνει κοντά Ελλάδα και Ιταλία, δύο κοιτίδες της οικουμενικής φιλοσοφικής σκέψης, εκείνης που ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή ταυτότητα», επισήμανε μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia (FFMG).
Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει για τέταρτη χρονιά την πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται στη χώρα μας 10 – 20 Μαρτίου 2018, σε Αθήνα, Κόρινθο, Επίδαυρο, Μυκήνες, Μεσσήνη και Λουτράκι, με τη συμμετοχή 1.500 Ιταλών μαθητών και περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών και παιδαγωγικών δράσεων.
Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι η επένδυση στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην άνοδο του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού.
• Γιατί ακριβώς είναι εκείνη η επένδυση που μαθαίνει στους νέους το σημαντικότερο μάθημα. Το μάθημα του δρόμου προς τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισότητα, τη Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη.
• Το μάθημα της διαμόρφωσης του Ήθους μιας Δημοκρατικής Πολιτείας στον 21ο αιώνα. Το μάθημα, που μακριά από ωφελιμιστικές προσεγγίσεις, αναδεικνύει την αξία της Φιλοσοφίας.
• Της “μόνης ελεύθερης επιστήμης”, της “θεωρητικής γνώσης των πρώτων αρχών και των αιτιών” όπως την όριζε ο Αριστοτέλης, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητά της ως αναντικατάστατου εργαλείου αναζήτησης της αλήθειας. “Όλοι οι άνθρωποι επιζητούν εκ φύσεως τη γνώση” είναι η πρώτη του φράση στο έργο “Μετά τα Φυσικά”.