Για τη δημόσια υγεία, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις μεταρρυθμίσεις συζήτησε με φορείς της Ρόδου ο Κυρ. Μητσοτάκης (φωτος)

Η δημόσια Υγεία, τα προβλήματα που αφορούν στην περιφέρεια της χώρας, η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τοπικούς φορείς στη Ρόδο, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του σε Ρόδο και Σύμη.

«Το Ε.Σ.Υ.», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει φτάσει στα όριά του. Σχεδιάστηκε πριν από 35 χρόνια, έχοντας υπόψη άλλες απαιτήσεις και άλλες ανάγκες. Χρειάζεται έναν ουσιαστικό εξορθολογισμό ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και ως προς τη συνολική λειτουργία του Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας πάντα από την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η χώρα πάσχει στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Και ασκείται μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ένα φίλτρο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, το οποίο θα επιτρέψει στους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας το οποίο έχουν χωρίς να φτάσουν κατ’ ανάγκη μέχρι το νοσοκομείο».

Εμβαθύνοντας μάλιστα περισσότερο σε ζητήματα πολιτικής Υγείας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε: «Θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος χωρίς εκπτώσεις από την επόμενη μέρα που θα γίνουμε Κυβέρνηση. Και το λέω αυτό διότι παραγνωρίζουμε στην Ελλάδα την πιο σημαντική πολιτική υγείας, που είναι η προληπτική υγεία, αυτό που αποκαλείται στο εξωτερικό δημόσια υγεία. Και θα πρέπει να ξεκινήσουμε εκεί με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις μεγάλες μάστιγες της δημόσιας υγείας, που δεν είναι άλλες από το κάπνισμα, την παιδική παχυσαρκία και το διαβήτη». «Στα ζητήματα των δημόσιων πολιτικών πρόληψης στην υγεία, προσωπικά θα δώσω πολύ μεγάλη σημασία», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικότερα στις χρήσεις γης, τονίζοντας: «Ίσως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση την οποία μπορούμε και πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας είναι ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και φιλικό στο περιβάλλον σχέδιο για τον εξορθολογισμό των χρήσεων γης. Και το λέω αυτό, γιατί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η γη μας. Είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε, εντός εισαγωγικών, “οικόπεδο Ελλάδα”. Το που μπορείς να χτίζεις, τι μπορείς να χτίζεις, πως μπορείς να χτίζεις πρέπει να ξεκαθαρίσει σε επίπεδο εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, σε επίπεδο περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, σε τοπικό επίπεδο και σε κλαδικό επίπεδο».

«Ο εξορθολογισμός του πλαισίου των χρήσεων γης», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα και συνιστά ίσως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση την οποία μπορούμε να υλοποιήσουμε. Πρέπει να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να δίνει επαρκή κίνητρα για ανάπτυξη, η οποία θα είναι βιώσιμη, ορθολογική και θα καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Για τις υπερβολικά υψηλές εισφορές και την υπερφορολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Σήμερα, το άθροισμα των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων έχει καταστήσει απαγορευτική την εργασία και την επιχειρηματική επιτυχία. Όσο πιο επιτυχημένος είσαι, τόσο περισσότερο τιμωρείσαι. Αυτό ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ισχύει για όλους τους επαγγελματίες».

«Φορολογούμε», συμπλήρωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «μέχρις εξάντλησης, τη μεσαία τάξη, την παραγωγική ραχοκοκαλιά της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλεονάσματα και να τα μοιράσουμε μετά με τη μορφή επιδομάτων σε αυτούς που θεωρούμε εκλογική πελατεία. Αυτή ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η πολιτική της Κυβέρνησης. Είναι μια λάθος πολιτική, διότι δεν μπορείς ποτέ να δίνεις προτεραιότητα στην αναδιανομή σε βάρος της ανάπτυξης».

Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς έτσι «θα απελευθερώσουμε τις πραγματικές παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική συμμόρφωση. Διότι, όταν μειώνουμε τη φορολογία είτε μιλάμε για άμεση φορολογία είτε μιλάμε για έμμεση φορολογία μειώνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή».

Ξεκαθάρισε ότι, «εάν δεν πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και δεν έχουμε υγιείς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν μπορούμε ουσιαστικά να κάνουμε καμία επιδοματική πολιτική και να μειώσουμε αποτελεσματικά τη φτώχεια». Υπογράμμισε ότι τα στοιχεία της ανάπτυξης που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισαν την ανάπτυξη για το 2017 στο 1,4%, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για 2,7%. «Η πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα η Κυβέρνηση», τόνισε, «είναι μια πολιτική, η οποία τιμωρεί τον ιδιωτικό τομέα, τιμωρεί την υγιή επιχειρηματικότητα, τιμωρεί όποιον θέλει να επενδύσει σήμερα στην Πατρίδα μας».

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και διασφαλίζει στους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, «ότι την επόμενη ημέρα θα βρουν ένα πιο φιλικό αδειοδοτικό πλαίσιο, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σταδιακά μειούμενους φορολογικούς συντελεστές και μια Κυβέρνηση, η οποία θα θέτει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών σε αρκετές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το εργαλείο της κινητικότητας, ώστε να μπορούμε να μετακινούμε στελέχη εκεί όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες».

«Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», επισήμανε, «δεν είναι το να απολύεις δημόσιους υπαλλήλους και να μικραίνεις με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι να παίρνεις πρωτοβουλίες, με σημαντικότερη την αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία περνάει μέσα από μία σειρά από δράσεις, με πρώτη τη σωστή και όχι τιμωρητική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Έδωσα μεγάλο αγώνα όσο ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να εισάγω την έννοια της αξιολόγησης στο δημόσιο διάλογο. Και πιστεύω ότι αυτό το κατακτήσαμε ως κοινωνία. Και το κατέκτησε και η Δημόσια Διοίκηση. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους, θέλουν να αξιολογούνται διότι γνωρίζουν η αξιολόγηση είναι το μόνο εργαλείο επιβράβευσης της δικής τους προσπάθειας και του δικού τους κόπου. Και η αξιολόγηση να γίνεται με έναν τρόπο, ο οποίος να είναι θεσμικά κατοχυρωμένος και – το επαναλαμβάνω – να μην έχει τιμωρητική διάσταση».

Αναφερόμενος στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κατηγόρησε ότι δημιουργούν θέσεις «χωρίς κανένα απολύτως λόγο, μόνο και μόνο για να τακτοποιούνται συγγενείς και φίλοι της Κυβέρνησης. Ξαναχτίζουμε, δηλαδή, με άλλα λόγια ένα νέο κομματικό Κράτος. Επαναλαμβάνουμε, δηλαδή, τα ίδια σφάλματα, τα οποία μας οδήγησαν στη χρεωκοπία. Αυτό εμείς, δεν πρόκειται να το ανεχτούμε την επόμενη μέρα. Θέλουμε ένα Δημόσιο, το οποίο να είναι εξορθολογισμένο. Όπου θα γνωρίζει ο καθένας ποια είναι η αποστολή του, θα έχει ξεκάθαρα οργανογράμματα, θα χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να μπορεί να απλοποιεί τις επαφές του πολίτη και της επιχείρησης με το Δημόσιο, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του Δημοσίου. Πιστεύω πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι σχετικά γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απλοποιήσουν πολύ και τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη ζωή των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη Δημόσια Διοίκηση».

Ανέφερε, επίσης, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να φέρουμε τον κόσμο προς την περιφέρεια, ειδικά προς την ακριτική περιφέρεια». Επισήμανε ότι «πολλές φορές τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν από δημόσιους υπάλληλους για να φεύγουν από την περιφέρεια και να πηγαίνουν στο κέντρο» και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος. Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι το αντίστροφο. Κυρίως να στελεχώνονται ακριτικές περιφέρειες, μικρότεροι Δήμοι, μικρότερα νησιά».

«Τα νησιά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας. Και αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και του τουριστικού μας προϊόντος είναι η νησιωτικότητα της Πατρίδας μας. Είτε μιλάμε για μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, είτε μιλάμε για μικρά νησιά, όπως είναι η Σύμη και η Τήλος, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

«Ξέρω πολύ καλά πόσο έχει πληγωθεί η νησιωτική οικονομία από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α.», είπε, και συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά ποιοι είχαν αναλάβει δεσμεύσεις αυτό το καθεστώς να διατηρηθεί, ποιοι είχαν καταφέρει να το διατηρήσουν και ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τελικά δεν μπόρεσαν να το διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, την οποία έκαναν οι ίδιοι». Αναφέρθηκε κατόπιν στο ζήτημα του αυξημένου κόστους πρόσβασης στα νησιά, τονίζοντας: «Αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταφορικό ισοδύναμο δεν είναι τίποτε άλλο από έναν τρόπο οικονομικής ενίσχυσης για να ισοσκελίσουμε το αυξημένο κόστος πρόσβασης στις νησιωτικές περιοχές. Μας απασχολεί πολύ και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για τη δική μας πολιτική γύρω από το ζήτημα αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η νησιωτικότητα σε επίπεδο εθνικής πολιτικής πρέπει να μπει στο λεξιλόγιό μας με έναν τρόπο πιο σύγχρονο και πιο προχωρημένο από ό,τι τη βλέπαμε μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σήμερα σημαντικούς πόρους για να προωθήσει αυτό το οποίο αποκαλούμε κυκλική οικονομία στα νησιά. Δηλαδή, την αυτονομία των νησιών, ειδικά των μικρότερων νησιών ως προς την αξιοποίηση των δικών τους φυσικών πόρων». Επεσήμανε, ότι ειδικά για τα μικρότερα νησιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρία καίρια ζητήματα (απορρίμματα, νερό και ενέργεια), μέσα από καινούργιες ιδέες, που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζουν την αρχή της κυκλικής οικονομίας.

Για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, αφού υπενθύμισε ότι ήταν μια κίνηση που η Νέα Δημοκρατία είχε δρομολογήσει, επεσήμανε ότι «είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι μας επιτρέπει να αναβαθμίσουμε τις πύλες εισόδου της χώρας με ιδιωτικούς πόρους, και με δυνατότητα να υποδεχόμαστε πολλούς περισσότερους τουρίστες από ό,τι στο παρελθόν».

Για το ζήτημα της οργάνωσης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα δήλωσε: «Θέλουμε ένα Δημόσιο, το οποίο να είναι εξορθολογισμένο, το οποίο να έχει ξεκάθαρα οργανογράμματα, και το οποίο να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, για να μπορεί να απλοποιεί τις επαφές του πολίτη και της επιχείρησης με το Δημόσιο». Συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω πολύ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι σχετικά γρήγορα θα μπορούμε να υλοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα απλοποιήσουν πολύ και τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τη ζωή των πολιτών που έρχονται σε επαφή με τη Δημόσια Διοίκηση. Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία και για τα νησιά μας, ιδιαίτερα για τα απομονωμένα νησιά, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να πάρει το πλοίο, να έρθει π.χ. στη Ρόδο, στην έδρα της Περιφέρειας ή στον Πειραιά για να κάνει μια δουλειά».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ευνουχισμένη στην Ελλάδα. Και διαχειρίζεται κατά μέσο όρο το 1/3 των πόρων που διαχειρίζονται αντίστοιχες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, είναι μπλεγμένη στα γρανάζια μια γραφειοκρατίας που δεν της επιτρέπει καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες τις οποίες έχει».

«Η περιφερειακή οργάνωση του Κράτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να καθρεφτίζει τις αιρετές περιφέρειες. Να έχει 13 υγειονομικές περιφέρειες. Να έχει 13 περιφέρειες ως προς τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Να είναι ίδια η οργάνωση. Έχουμε, ήδη, έτοιμο ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που ακουμπά πολλές από τις παθογένειες του Καλλικράτη, κυρίως σε ζητήματα γραφειοκρατικά και διοικητικά. Πιστεύω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω όλη την πρόθεση να μεταφέρω, όχι απλά αρμοδιότητες, αλλά και οικονομικές δυνατότητες, για να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της».

Αναφερόμενος, τέλος, ειδικά στο ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης, επεσήμανε: «Τουρισμός δεν είναι μόνο οι υποδομές. Είναι κατεξοχήν οι άνθρωποι. Είναι ένας κλάδος παροχής υπηρεσιών, για τον οποίο χρειαζόμαστε ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες για να στελεχώσουν όλη την αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος». Συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας με την οποία, σε συνεργασία και με το ΣΕΤΕ, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και εξήγησε: «Διότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και ο ανασταλτικός παράγοντας να μην είναι τόσο τα κεφάλαια, όσο το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μπορεί να λείπει και το οποίο μπορεί να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε – όπως συχνά κάνουμε σήμερα – από άλλες χώρες. Και αυτό είναι πραγματικά αμαρτία για μια χώρα η οποία σήμερα ακόμα έχει ανεργία της τάξης του 20%, και που χρειάζεται περισσότερα καταρτισμένα στελέχη που θα επιλέξουν και θα αποφασίσουν να κάνουν τον τουρισμό καριέρα ζωής».

 

 

 

 

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΡόδοςτοπικοί φορείς