Μέρκελ: Αλληλεγγύη μεν προς την Ελλάδα, ευθύνη δε από την Αθήνα απέναντι στις υποχρεώσεις της

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται υπεύθυνα όσον αφορά στην ικανοποίηση των υποχρεώσεών της εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η οποία χρονικά συνέπεσε, σχεδόν, με τις ανακοινώσει Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση.

Η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι από όσα ακούει, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και ότι αυτή ήταν και η θέληση της Γερμανίας από την έναρξη της κρίσης. Συμπλήρωσε, όμως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχουν δύο πράγματα: «πρέπει να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη, μαζί με την ετοιμότητα για ανάληψη ιδίας ευθύνης».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουν τους πολιτικούς να παρεκκλίνουν από το απαραίτητο πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ανάκαμψη. Επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο να μην δελεαζόμαστε από την «αγορά χρόνου» και να επιμένουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και συμπλήρωσε με νόημα ότι αυτήν την εποχή υπάρχει τόση ρευστότητα που «οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να μείνουν εντός των ορίων για το έλλειμμα πολύ ευκολότερα».

Η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι κατά την άποψή της η λιτότητα δεν είναι το αντίθετο της ανάπτυξης και ότι είναι απαραίτητη μια σταθερή, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, δημοσιονομική πολιτική, οι επενδύσεις, οι δημόσιες επενδύσεις και κυρίως ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι και της ΕΚΤ λαμβάνονται εντελώς ανεξάρτητα προφανώς σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην εντεινόμενη φιλολογία των τελευταίων ημερών περί πιέσεων του Βερολίνου στον Ντράγκι τόσο να μην προχωρήσει σε μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο και να επιμερίσει το ρίσκο στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών και να μην το αναλάβει η ΕΚΤ στο σύνολό του.

EKTλιτότηταΜέρκελ