Ο Αλβανός πρόεδρος μπλοκάρει τις συζητήσεις με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα, αρνήθηκε να δώσει την άδεια για περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, απαιτώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

“Το αίτημα δεν καθορίζει με σαφήνεια το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ζητείται η εξουσιοδότηση”, τόνισε ο Μέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και σημείωσε πως ο σκοπός του “δεν είναι τα πολιτικά παιχνίδια με ένα τόσο σοβαρό και λεπτό ζήτημα”.

Όπως τονίζει το Balkan Insight, ο διάλογος για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανίας και τις ελληνικές αρχές, μαζί με μια σειρά από άλλα θέματα, ανάμεσα στις δυο χώρες”.

Τον Απρίλιο του 2009 ο Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα. Με βάση τη συμφωνία οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Η συμφωνία βασίστηκε στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της «μέσης γραμμής», όμως, δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο για την Τουρκία, διότι με βάση αυτή, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει δικαιώματα στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία ζήτησε από την Αλβανία να την ακυρώσει, κάτι που έγινε μετά τις εκλογές.

“Το θέμα προκάλεσε ένταση μετά το 2013, όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Εντι Ράμα, το κόμμα του οποίου είχε κριτικάρει την συμφωνία του 2009”. Όμως η κυβέρνηση του, με την ελπίδα να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.-έχει έκτοτε αρχίσει συνομιλίες με την Αθήνα σχετικά με διάφορα ζητήματα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση που την κατηγορεί πως “ξεπουλάει την χώρα””, προσθέτει το δημοσίευμα.

ΑλβανίαΑΟΖΕΛΛΑΔΑΜέτα