Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη προς Κομισιόν για την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το τελευταίο περιστατικό στα Ίμια και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι «η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και ‘νευρικότητας’, δεν διευκολύνει το διάλογο και τη συνεργασία, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση».
Τονίζει επίσης ότι «η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό», καλώντας την τουρκική ηγεσία «να μάθει επιτέλους να συμβιώνει με τις όμορες χώρες, και να μην πριμοδοτεί την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτά την Κομισιόν ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου, καθώς και με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η Τουρκία να σταματήσει την αδιέξοδη προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέρχεται με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και «νευρικότητας» δεν διευκολύνει το διάλογο και τη συνεργασία, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, και να αφήσουν κατά μέρος τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες. Η τουρκική ηγεσία καλείται επιτέλους να μάθει να συμβιώνει με τις όμορες χώρες, και να μην πριμοδοτεί την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Κομισιόν:

1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου;
2. Με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων;

ΊμιαΚύπροςΠαπαδημούληςΤουρκία