«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» δήλωσε ο Νιτμιτρόφ.
«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξει, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.
Πριν από λίγες ημέρες ο Ντιμιτρόφ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με τη συνέντευξη Κοτζιά, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα σχέδιο συμφώνου στην κυβέρνηση των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά εδάφια για όλο το φάσμα χρήσης σε σχέση με την ονομασία, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα, αλλά και θέματα που άπτονται με τη διεθνή και περιφερειακή θέση της ΦΥΡΟΜ, όπως η ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και μια «θετική ατζέντα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».
Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς υποστήριξε πως «η διαδικασία προχωράει και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση για εξεύρεση λύσης. Τώρα είναι η σωστή στιγμή για τη λύση ώστε επιτέλους η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων να πάει μπροστά και να συνεχιστεί η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών».
Ο κ. Νίμιτς ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν σκοπό να «απορρίψουν την ταυτότητα των Σκοπιανών», ενώ επεσήμανε: «Πιστεύω πως η λύση πρέπει να είναι μόνιμη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά είμαι αισιόδοξος».
“Έχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Άκουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους” κατέληξε.