Financial Times: Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα «πολιτικά τζάκια» μένουν

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας και από συμβολικής άποψης, έστω, αυτό να είναι σημαντικό γιατί πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα κόμμα της αριστεράς φτάνει σε αυτήν την θέση μεταπολεμικά  στην Ελλάδα, εντούτοις αυτό που είθισται να ονομάζεται «πολιτικά τζάκια» δεν πρόκειται να εκλείψει.

Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Financial Times ο Τόνυ Μπάρμπερ, κάνοντας αναφορά σε τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες της χώρας και διατυπώνοντας την άποψη ότι «η παλαιά ελληνική πολιτική τάξη δεν αναμένεται να εξαφανιστεί εντελώς».

Οι οικογένειες στις οποίες αναφέρεται το άρθρο είναι οι οικογένειες Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, έχουν κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς μπορεί να μην βρεθούν σε θέσεις εξουσίας αλλά οι εκπρόσωποί τους εκτιμάται ότι θα βρεθούν στα έδρανα της βουλής περιμένοντας σταδιακά και πάλι το δρόμο ν’ ανοίξει για την εξουσία.

Ο Μπάρμπερ αναφέρει ότι από το 1944 αυτές οι τρεις δυναστείες έχουν βγάλει έξι πρωθυπουργούς, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ελλάδα σχεδόν τα μισά από τα 71 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Κατά τον Μπάρμπερ φαίνεται ότι η οικογένεια Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει μείνει περισσότερο στην εξουσία καθώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατριάρχης της οικογένειας, ήταν Πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993, ο θείος του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν αδιαμφισβήτητα, όπως σημειώνεται, ο πιο επιφανής πολιτικός της Ελλάδας το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Επίσης, η κόρη του, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν Υπουργός Εξωτερικών από το 2006 έως το 2009 και είχε την υψηλότερη θέση που απέκτησε ποτέ γυναίκα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Μπάρμπερ εκτιμά ότι, αν και η κ. Μπακογιάννη ξαναθέτει υποψηφιότητα ίσως δεν πρέπει ν’ αναμένει υψηλότερες θέσεις από όσες έχει, ήδη, λάβει, ενώ υπενθυμίζει ότι υπήρξε σύζυγος της ο Παύλος Μπακογιάννης, επίσης βουλευτής και δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη το 1989.

Ο νεότερος αδερφός της, ο 46χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον Μπάρμπερ, είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσει μια μεγάλη πολιτική καριέρα. Είναι, ήδη, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος, κατά τον Μπάρμπερ, προβάλλει ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης. Ο αρθρογράφος εκτιμά μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να είναι ο κ. Μητσοτάκης υποψήφιος για την αρχηγεία της ΝΔ μετά από μια ενδεχόμενη αποχώρηση Σαμαρά. Αναφέρεται, επίσης, και στον Κώστα Μπακογιάννη, γιό της Ντόρας, ο οποίος είναι σήμερα περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Δεν θέτει υποψηφιότητα τώρα αλλά θεωρείται, και λόγω της νεαρής ηλικίας του, ανερχόμενο πολιτικό «αστέρι» στους κόλπους της ΝΔ. Ανιψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι και η 55χρονη Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών, που θέτει υποψηφιότητα για Βουλευτής με το Ποτάμι.

Όσον αφορά στην οικογένεια Καραμανλή η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον οποίο χαρακτηρίζει πατριάρχη της οικογένειας, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, μετά από την 7ετή χούντα. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός συνολικά 14 χρόνια, από το 1955 μέχρι το 1980 και ήταν δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ανιψιός του, ο 58χρονος Κώστας, ήταν Πρωθυπουργός της χώρας από το 2004 μέχρι το 2009 και η εφημερίδα σημειώνει ότι την περίοδο εκείνη ακολουθήθηκε η καταστροφική δημοσιονομική πολιτική που βύθισε τη χώρα στην κρίση χρέους και τελικά στο πακέτο στήριξης των 245 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Κώστας Καραμανλής θέτει, εκ νέου, υποψηφιότητα και έχει ακόμη υποστηρικτές στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα , μέλος της ΝΔ δήλωσε ότι ο Κ. Καραμανλής «θα μπορούσε να κάνει το comeback, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θέλει να το κάνει».

Τις θετικότερες προοπτικές από την οικογένεια Καραμανλή φαίνεται να έχει, κατά την εφημερίδα, ο νεότερος Κώστας Καραμανλής, ο 40χρονος πρώτος του ξάδερφος. Εργάζεται για τη ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας και θέτει υποψηφιότητα ως Βουλευτής για πρώτη φορά στη Μακεδονία.

Ως δυναστεία με τις λιγότερο αισιόδοξες προοπτικές παρουσιάζει το άρθρο την οικογένεια Παπανδρέου.

Από το 1944 μέχρι το 2011, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεότερος κυβέρνησαν τη χώρα ως Πρωθυπουργοί, συνολικά επί 15 χρόνια. Ο νεότερος Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε το 2011 και εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Τώρα δημιούργησε ένα νέο κόμμα, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει το απαιτούμενο 3% των ψήφων για να μπει στη βουλή. Δεν φαίνεται να υπάρχει νεότερος Παπανδρέου που να είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με την πολιτική.

 

 

Εκλογές 2015πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα