Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι δύο πρόεδροι κοντραρίστηκαν on camera για τη συνθήκη της Λωζάνης, το Κυπριακό και τη Θράκη, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.
Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε την αμφισβήτησή του στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.
Ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποτελέσει «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μπορεί και πρέπει να είναι ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών, και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία οι Έλληνες – όπως είπε – «ευνοούμε».
Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» η οποία θα σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., αλλά και να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.
«Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επίσκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα» είπε ο κ. Παυλόπουλος για να καταλήξει: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία».
Η απάντηση Ερντογάν
“Αναγκαίες θεωρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λωζάνης, δεδομένου ότι «έχουν περάσει 94 χρόνια από την υπογραφή της και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στο διάστημα αυτό».
Κατά τη συνάντησή του, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σημείωσε ότι «μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν πολλά καινούρια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».
Άλλωστε, υποστήριξε ότι η συνθήκη δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη, καθώς «οι ιμάμηδες εξακολουθούν να μην μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους».
«Πώς μπορούμε σε αυτήν την περίπτωση να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι στη δυτική Θράκη «δεν μπορούν να χωνέψουν ακόμη ούτε τη λέξη τουρκική (ως χαρακτηρισμός της μειονότητας. Δεν μπορούν να χωνέψουν να γραφεται η λέξη τουρκική σε καποια πινακίδα σχολείου ή συλλόγου». «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά ακριβώς τα θέματα», πρόσθεσε.
«Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;», επέμεινε.
Κατά τον Ερντογάν, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά.
Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να κάνει παρέμβαση μετά το τέλος της δήλωσης του κ. Ερντογάν για να πει τα εξής: «Σας θυμίζω ότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εσύ, έχω απάντηση για όσα είπατε, αλλά θα τα πείτε με την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε μία ειλικρινή φιλία. Έχω μία μόνο παρατήρηση για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρατε. Οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του δικαίου είναι εκείνες που προσαρμόζουν τη Συνθήκη στα εκάστοτε δεδομένα. Αυτό λέγεται ερμηνεία. Ας αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν νομικά, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Συγχωρέστε μου την παρέμβαση».
Η κατάθεση στεφάνου στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη»
Στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» κατέθεσε λίγο πριν τις 12 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντόγαν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη. Μαζί του ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υποδέχτηκε θερμά τον Τούρκο πρόεδρο όταν έφτασε στην πλατεία Συντάγματος.
Φορώντας μια κόκκινη γραβάτα υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Όπως παρατήρησε ο Τούρκος πρόεδρος η εν λόγω γραβάτα ήταν ένα δώρο που του είχε κάνει ο ίδιος σε παλαιότερη συνάντησή τους.
Το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος, στις 10.40.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνοδεύεται από την σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ και Τούρκους επιχειρηματίες,
Τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα είναι ήδη πολύ αυστηρά, ενώ το ίδιο αυστηρά θα είναι και αύριο Παρασκευή στην Κομοτηνή