Επίθεση Σπίρτζη σε Beat: "Δεν έχει αφήσει στη χώρα μας ούτε ένα ευρώ"

Επίθεση στην Taxibeat και στον τρόπο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την παρουσίαση των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών στον τομέα των μεταφορών.

«Υπάρχει πολιτικό θέμα όταν ο κύριος Μητσοτάκης στηρίζει συγκεκριμένη εταιρεία που έχει έδρα στο Λονδίνο, λειτουργεί στη χώρα μας μόνο με υποκατάστημα και στη μετοχική της σύνθεση μετέχουν εξωχώριες εταιρίες από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και τον Παναμά». «Είναι πολιτικό θέμα να στηρίζεται η επιχειρηματικότητα που δεν έχει αφήσει στη χώρα μας ούτε ένα ευρώ. Δεν πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα αυτού του είδους, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα ελληνικό θαύμα» πρόσθεσε.

Ως προς τη ρύθμιση του τοπίου των εταιρειών διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου και την υποχρέωση αδειοδότησης υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η σύμβαση ορισμένου χρόνου, τουλάχιστον δυο μηνών αποκλειστικά με τουλάχιστον τρία οχήματα δημόσιας χρήσης. Στη διαδικασία αδειοδότησης εντάσσονται, τόσο οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται τηλεφωνικά, όσο και εκείνες που έχουν δημιουργήσει διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει στο εξής τη λειτουργία των ταξί, είπε πως με βάση τον νέο κανονισμό, απαγορεύεται η άρνηση μίσθωσης, η μη συμμόρφωση προς τον πελάτη για την διαδρομή που θα υποδείξει, η προκλητική, ανάρμοστη ή άσεμνη συμπεριφορά από πλευράς οδηγών, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία εφόσον παραστεί ανάγκη.

Παράλληλα, θεσπίζεται και θεσμικό πλαίσιο και για τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι υποχρεούνται σε τακτικούς ελέγχους των ταξίμετρων και της κατάστασης του οχήματος. Ως προς αυτά τα τελευταία, αναστέλλεται έως το 2020 η υποχρέωση αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων: «Δεν πρόκειται για ρουσφέτι, είναι απόφαση που σχετίζεται με την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι η παραγωγή των αυτοκινήτων είναι μηδενική στη χώρα μας» ανέφερε ο υπουργός.

Ουσιαστικά, με το σχέδιο νόμου μπαίνει «φρένο» σε βασικούς άξονες της εμπορικής λειτουργιάς των εν λόγω εταιρειών, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Βασικό σημείο τριβής αναμένεται να είναι το μπλόκο που βάζει το υπουργείο στην άσκηση εκπτωτικής πολιτικής στο κόμιστρο.

Σήμερα, οι εν λόγω εταιρείες δεν λειτουργούν ως πάροχοι μεταφορικού έργου. Βάσει όμως του σχεδίου νόμου, η διαμεσολάβηση για την άσκηση μεταφορικού έργου αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα όταν επηρεάζεται, αμέσως ή εμμέσως, η τιμή της υπηρεσίας μεταφοράς (δια της παροχής εκπτώσεων ή επιδοτήσεων κομίστρου ή άλλων τρόπων διαμόρφωσης του τελικά καταβαλλόμενου ποσού από τον καταναλωτή).

Επίσης, κύρια οικονομική δραστηριότητα αποτελεί όταν επηρεάζει τις κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας μεταφοράς, όπως καθορισμός των ελάχιστων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα αυτοκίνητα ή καθορισμός των διαδρομών και των χρονικών περιόδων στις οποίες αναμένεται αυξημένος αριθμός πελατών ή αυξημένα κόμιστρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών θα διατηρεί ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο θα τηρούνται τα παρακάτω στοιχεία:

Α) οι φορείς διαμεσολάβησης και οι υπεύθυνοι άσκησης δραστηριότητας διαμεσολάβησης στη χώρα

Β) τα οχήματα δημοσίας χρήσης που είναι συμβεβλημένα με φορέα διαμεσολάβησης και η έδρα τους

Γ) οι συμβεβλημένοι οδηγοί

Δ) οι ανακλητικές πράξεις των αδειών διαμεσολάβησης και οι πράξεις διαπίστωσης των παραβάσεων και επιβολής του προστίμου και των λοιπών κυρώσεων

Ε) κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο, με την έκδοση απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, για την πληρότητα του Μητρώου.

Όπως προβλέπεται, τα έσοδα από την άσκηση της δραστηριότητας διαμεσολάβησης εντός της ελληνικής επικράτειας θα φορολογούνται με βάση την κείμενη φορολογική νομοθεσία. Επίσης, οι φορείς διαμεσολάβησης θα εκδίδουν διαφορετικά στοιχεία προς τον καταναλωτή και διαφορετικά προς τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση αδείας σε περίπτωση λειτουργίας φορέα διαμεσολάβησης είναι τα εξής:

-Αίτηση φυσικού ή νομικού προσώπου
-Σύμβαση ορισμένου χρόνου τουλάχιστον 2 μηνών αποκλειστικά με φορείς (όπως γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κλπ.), οι οποίοι επιτρέπεται να ασκήσουν τη δραστηριότητα της εκμίσθωσης επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων με οδηγό, οι οποίοι πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις και στη σύμβαση να ταυτοποιούνται ένας προς έναν. Η σύμβαση επιτρέπεται να καταρτίζεται και ηλεκτρονικά δια της υποβολής της πρότασης και αποδοχής σε ειδική εφαρμογή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
-Επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών με τα οχήματα αδειών κυκλοφορίας καθώς και των εγγράφων που αποδεικνύουν σχέση εργασίας με οδηγούς που έχουν τα προσόντα για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας αυτής.
-Παράβολο δημοσίου 1.000 ευρώ

Η άδεια θα εκδίδεται εντός 30 ημερών.

BeatΣπίρτζης