Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία. Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συνιστά μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και παράλληλα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας.
Με το σχέδιο νόμου επιχειρείται να συμπεριληφθούν σε ενιαία νομοθεσία όλα τα είδη άσκησης υπαίθριας εμπορικής δράσης, ενώ με τις προωθούμενες διατάξεις δίνεται η ευκαιρία σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, με έμφαση τις ειδικές ομάδες, να καταστεί οικονομικά ενεργό στο υπαίθριο εμπόριο. Θεσμοθετείται, επίσης, η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των εμπορικών δράσεων και καθίσταται απλούστερη η διαδικασία αδειοδότησης και ο έλεγχος. Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταγραφή όλων των οργανωμένων μορφών άσκησης υπαίθριου εμπορίου, με ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία. Ταυτόχρονα, έχουν περιληφθεί διατάξεις που ενισχύουν ουσιαστικά τον παραγωγό, επιτρέποντάς του να δραστηριοποιείται τόσο σε οργανωμένη αγορά υπαίθριου εμπορίου, όσο και ατομικά και μέσω της συμμετοχής του σε συνεργατικά σχήματα, ενώ η τοποθέτηση των πωλητών στις λαϊκές θα γίνεται με μόρια που θα στηρίζονται σε κοινωνικά κριτήρια και στην επαγγελματική διαγωγή, με στόχο να σπάσει το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων για τη διασφάλιση καλύτερης θέσης. Παράλληλα, οι επαγγελματίες αγρότες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε πάσης μορφής υπαίθριες αγορές. Οι διατάξεις μεριμνούν και για επαγγελματίες που έχουν πτωχεύσει, καθώς μπορούν, πλέον, να ζητήσουν τη χορήγηση άδειας και θέσης σε λαϊκή αγορά, ισχύος έως ενός έτους, για την πώληση αδιάθετων υλικών της επιχείρησης, που διατηρούσαν, χωρίς όμως τη δυνατότητα μετατροπής της σε κανονική άδεια.
Ως προς την επιμελητηριακή νομοθεσία, καθορίζεται ο σκοπός των επιμελητηρίων, ο οποίος είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων και κάθε κλάδου της οικονομίας, και τα επιμελητήρια οφείλουν να παρέχουν ως σύμβουλοι της Πολιτείας τεκμηριωμένες γνωμοδοτικές εισηγήσεις και πληροφορίες για κάθε οικονομικό θέμα.
Εισάγεται, ακόμη, ο θεσμός των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, ο οποίος θα βοηθά στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., και θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικότητας και αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης, είπε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι η πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική προσπάθεια να συμπεριληφθούν σε μία ενιαία νομοθεσία όλα τα είδη άσκησης υπαίθριας εμπορικής δράσης. Η έκδοσή του κρίθηκε απαραίτητη, διότι στο νομικό πλαίσιο της γενικότερης λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου διαγνώστηκαν αρκετές παθογένειες και αρκετά κενά, και στόχος είναι η οργάνωση και η διευθέτηση του υπαίθριου εμπορίου, καθιστώντας το σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και βασικό παράγοντα για την κοινωνική ευημερία.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, συνέδεσε τη στάση του κόμματός του από τον τρόπο που η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί σε σειρά παρατηρήσεων εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς έχουμε καλή διάθεση. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, δεν είμαστε να ακολουθούμε τα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ άσπρο μαύρο, εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να ψηφίσουμε, όμως θα πρέπει μερικά πράγματα, μερικές αιτιολογημένες δικές μας παρατηρήσεις να τις δεχθείτε για να μπορούμε και επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια» σημείωσε.
Στις πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις εκλογές στα επιμελητήρια αναφέρθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκτιμώντας ότι στο σύστημα των εκλογών στα επιμελητήρια ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πιο κοντά στη ΝΔ. «Τι έγινε; Την ξεχάσατε την απλή αναλογική; Δεν σας ενδιαφέρει; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει κοντά στη ΝΔ. Είναι αλήθεια. Έχει έρθει κοντά στο σύστημα της ΝΔ. Άρα, αυτό το σύστημα εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εισηγείται νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο στα τρία μεγάλα αμιγή επιμελητήρια φτιάχνει τρία διαφορετικά συστήματα.
Επιφυλάξεις δήλωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Σαχινίδης, και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές σκοπιμότητες και καμία εθνική θεώρηση.
«Λόγια του αέρα και μάλιστα αφορολόγητα», χαρακτήρισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, όσα αναφέρονται για την ενίσχυση του υπαίθριου εμπορίου και τη σύνδεσή του με την οικονομική ανάπτυξη. «Θέλετε να κρύψετε την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη στυγνότερη εκμετάλλευση, που οδηγούν τους ανθρώπους να πηγαίνουν στη λαϊκή, μαζικά, μετά το μεσημέρι και μερικοί στο τέλος της, για να ψάξουν στα σκουπίδια για την τροφή τους. Την ίδια ώρα, από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων εξασφαλίζετε πόρους για το κεφάλαιο» επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ.
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, κάνοντας χρήση, μάλιστα, των σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών, είναι ευπρόσδεκτη» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. Όπως συμπλήρωσε, το ίδιο αναγκαία και ευπρόσδεκτη είναι και η αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, με την αποσαφήνιση του ρόλου και της εποπτείας που πρέπει να ασκεί η Πολιτεία, όπως, επίσης, η πρόβλεψη ότι η οικονομική διαχείριση των επιμελητηρίων πρέπει να γίνεται με τις υφιστάμενες διατάξεις περί δημόσιου λογιστικού και δημόσιων προμηθειών, αλλά και η απόδοση στα επιμελητήρια νέων αρμοδιοτήτων και εργαλείων, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες και ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων-μελών τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ