Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Λάρισα, άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ για τα περιφερειακά συνέδρια ενώ κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να συμφωνήσουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής.
«Κάποιοι προέτρεψαν περιφερειάρχες να μην παραστούν. Τους ξεπέρασε όμως η ίδια η ζωή και η αγωνία των τοπικών παραγόντων για συζήτηση, σύνθεση και αναζήτηση λύσεων. (…) υπάρχουν ώριμες τομές που πρέπει να γίνουν, αλλά πρέπει και σεις να αντιληφθείτε ότι δεν μπορεί να αρνείστε, εσείς της τοπικής αυτοδιοίκησης την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα άσκησε κριτική και στο παραγωγικό μοντέλο που υπήρχε στην Ελλάδα μέχρι τα χρόνια της κρίσης και σημείωσε πως θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. «Αν γυρνάγαμε πίσω στο 2009 σε αυτό το μοντέλο που είχαμε, θα οδηγούμασταν ούτως ή άλλως στην κρίση. Σήμερα που βγαίνουμε από την κρίση και αρχίζει η αισιοδοξία και μετατρέπεται σε σιγουριά και που είναι ορατή η ανάκαμψη – το δείχνουν οι αριθμοί- είναι η ώρα να αναλογιστούμε εάν είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές, αν μπορούμε να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η Θεσσαλία είναι ο πυλώνας της παραγωγικής προοπτικής της Ελλάδα και ο τόπος που θα πρέπει να ξεκινήσει το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Είναι φανερό πως η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης, οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είχαμε έκρηξη επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης. Έχουμε την αίσθηση ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη πάνω από 2%. Ακόμα και οι άσπονδοι φίλοι μας υποεκτιμούσαν τις δυνατότητες οικονομίας βλέπουν ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε και παραπάνω ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως είμαστε μια από τις χώρες με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ότι τώρα θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Τι ανάπτυξη θέλουμε; Το κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάπτυξη από δω και πέρα να μην είναι αριθμοί και στατιστικές, αλλά να επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών».
«Για εμάς ανάπτυξη δεν είναι η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη» συνέχισε ο πρωθυπουργός.«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» επεσήμανε.
Δέσμη μέτρων για τους αγρότες:
Ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,
Επανεκκίνηση για τα συλλογικά – συνεργατικά σχήματα των αγροτών, δηλαδή του συνεταιρισμούς, τις οργανώσεις παραγωγών, τις ομάδες παραγωγών και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.
Ανάδειξη της ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων. Και, βεβαίως, την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής. Ιδιαίτερα σε ανταπόκριση με τα απαιτητικά συστήματα της Κίνας και της Ρωσίας.
Έλεγχος και τον εξορθολογισμός λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Μέτρα και δράσεις, ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.
Βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής. Και εδώ πρέπει να πω, ότι για τις ενέργειες προώθησης των εξαγωγών διατίθενται για την Θεσσαλία, 6 εκ. για μια τριετία.
Ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
Επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Γι αυτό διεκδικήσαμε και πετύχαμε στη συμφωνία με τους θεσμούς, της 15ης Ιουνίου να κατευθύνουμε επιπλέον 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας στη βελτίωση και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών στην ύπαιθρο, όπως αγροτικοί δρόμοι, αρδευτικά κανάλια, εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ.
Ο κ. Τσίπρας επίσης αναφέρθηκε στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, που όπως είπε, «έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας. Η λύση που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν προσανατολίζεται στις προτάσεις ξηρικών καλλιεργειών, είτε διακοπής καλλιέργειας που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς. Επιλέγει τη διατήρηση της έκτασης των αρδευόμενων εκτάσεων της Θεσσαλίας. Δηλαδή προτείνουμε ένα σχέδιο που στηρίζει ουσιαστικά την άρδευση».