Σε ένα από τα κεντρικά πεδία αντιπαράθεσης της προεκλογικής εκστρατείας εξελίσσεται η φορολογία με αιχμή την φορολόγηση των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ, ιδιαίτερα ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της εξουσίας.
Στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «διασταυρώνουν τα ξίφη τους», όπου σταθούν και όπου βρεθούν για τον ΕΝΦΙΑ με τους πρώτους να παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτέλεσε ίσως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης οργής στους πολίτες, χωρίς να λείπουν ακόμη και οι χαρακτηρισμοί περί λάθους, κάτι που αρκετά στελέχη του άλλου κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, το λένε επίσης ανοιχτά.
Αφορμή για τον τελευταίο αυτό γύρο όξυνσης των αντεγκλίσεων για τον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι αποτέλεσαν οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και διευθυντή του προσωπικού του γραφείου, Νίκου Παππά, ο οποίος δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ότι δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015. Συγκεκριμένα ο Ν. Παππάς είπε ότι «για το 2015, έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός. Είναι σαφής. Θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δισ., λιγότερα από τα 3,4 δισ. που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμά μας. Αυτό θα γίνει αμέσως, προφανώς (σ.σ.: δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015). Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και είναι δέσμευσή μας. (ερ.: Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ;). Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο».
Η δήλωση Παππά πυροδότησε ένα σπιράλ αντιδράσεων που συνεχίζεται έκτοτε με αμείωτο ρυθμό και με διευρυμένο πεδίο, καθώς πλέον επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα του πώς θα αποτιμηθεί η ακίνητη περιουσία, ποιος θα θεωρείται ότι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, αν αυτό θα συνυπολογίζεται με το γενικότερο εισόδημά του κ.ο.κ.
Το έτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε ότι όριο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα κινηθεί πάνω από τα 450.000 ευρώ.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Β Αθηνών, μιλώντας σε εκδήλωση στο ΤΕΕ, ξεκαθάρισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από άλλο φόρο για την ακίνητη περιουσία, από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδοκά να συγκεντρώσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση υπολογίζει σήμερα, αλλά περίπου 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ΝΔ, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απαντούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τους υπολογισμούς του και τον κατηγορούν για διγλωσσία αλλά και για αποφυγή σαφούς τοποθέτησης επί του θέματος.
Όπως υποστηρίζουν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει ακριβώς αυτό που λέει, δηλαδή, καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τον αντικαταστήσει με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και όλα αυτά σε συνδυασμό με την μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, επί των οποίων θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, κατά περίπου 35% όπως διατείνεται, τότε θα υπάρξει σοβαρή κατάρρευση των δημοσίων εσόδων με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα. Από την άλλη, σημειώνουν ότι, αν όντως μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 35%, αυτομάτως συνεπάγεται ότι όσοι θα βρεθούν με ακίνητη περιουσία άνω των 450.000 ευρώ θα μειωθούν, επίσης, σημαντικά.
Τα «βέλη» της ΝΔ επικεντρώνονται στο ότι με τον τρόπο αυτό καταρρέουν ακόμη περισσότερο τα δημόσια έσοδα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέξει να κατακρημνυστούν τα έσοδα, τότε, είτε δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών πραγματικά, είτε το όριο για την επιβολή φόρου θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 450.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το μεγάλο βάρος να κληθεί να το σηκώσει και πάλι η λεγόμενη μεσαία τάξη, δηλαδή μια οικογένεια που θα βρεθεί να έχει ένα σπίτι και να έχει αγοράσει άλλο ένα για το παιδί της.
Ενδεικτική των αντιδράσεων της ΝΔ είναι ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η Μαρία Σπυράκη, στην οποία έκανε λόγο για «υποσχέσεις που οδηγούν σε νέο μνημόνιο, καταστρέφοντας την μεσαία τάξη που άντεξε την κρίση». «Με την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επειδή ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τον φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη» ανέφερε η Μαρία Σπυράκη η οποία ανέφερε, επίσης, ότι και η ΠΟΜΙΔΑ, οι Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων, αντιδρά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιους υπολογίζουν ως κατόχους μεγάλης περιουσίας;», διερωτάται και συνεχίζει «μήπως τους 500 χιλιάδες Έλληνες που κατέχουν περιουσία με άθροισμα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ;». «Ας μας εξηγήσει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα πόσο βαθιά σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει το χέρι στην τσέπη της μεσαίας τάξης», σημείωσε καταλήγοντας η Μαρία Σπυράκη.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, ο οποίος δήλωσε ότι ανάλογα με το τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να αποδειχτεί παράδεισος σε σχέση το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που σχεδιάζεται. Συγκεκριμένα ο κ. Παραδιάς είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αντί του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όποιος δηλώνει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία, γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρείες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική.
Η επιβολή ΦΜΑΠ άνω των 500.000 ευρώ που θα αποφέρει έσοδα ύψους 1,4 δις. ευρώ ετησίως σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των 140.000 περίπου φορολογουμένων θα ανέλθει στα 10.000€ ανά φορολογούμενο. Σήμερα η μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά φορολογούμενο με ΕΝΦΙΑ είναι 500 € (3,2 δις από 6.400.000 φορολογούμενους), δηλαδή ο σχεδιαζόμενος νέος ΦΜΑΠ που θα συρρικνώσει τη φορολογική βάση, θα είναι μεσοσταθμικά έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο!Φυσικά ένας τέτοιος φόρος δεν πρόκειται να εισπραχθεί, γιατί θα είναι αδύνατη η πληρωμή του από τους υπόχρεους, οι οποίοι θα έχουν χάσει κάθε ελπίδα για τη διατήρηση της περιουσίας τους. Έτσι σύντομα θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε και πάλι σε έναν ακόμη χειρότερο φόρο κατοχής, όπως έγινε και μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (το 2010) που μας πήγε το 2011 στο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια στον ΕΝΦΙΑ».
Ο κ. Παραδιάς κάλεσε όλα τα κόμματα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει χωρίς καμία σκιά και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τι πρόκειται να κάνει με την φορολογία ακινήτων.
Για μόνιμα «χαράτσια» που η ΝΔ έβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει αλλά απλώς θα τους αλλάξει όνομα έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει διαβεβαιώσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ότι δεν πρόκειται ν’ αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές που τους αφορούν. Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ προτείνει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αφορολόγητο 40.000 ευρώ για κάθε λαϊκή οικογένεια και 45% φόρο μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του, επιμένει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εξαπολύει επίθεση κατά της ΝΔ.
«Δυστυχώς για τη ΝΔ και την εκπρόσωπό της, όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα γνωρίζουν καλά πως η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αυτή που ψήφισε τον ΕΝΦΙΑ, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας, χωρίς εξαιρέσεις. Όλοι θυμούνται πως το “προσωρινό χαράτσι” έγινε μόνιμο με τον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ» σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του αφορολόγητου για την πρώτη κατοικία, καθώς και κατάργηση των σημερινών αντικειμενικών αξιών, που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικές αξίες και επιβαρύνουν άδικα την ακίνητη περιουσία, θα είναι από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης. Φωνάζει η ΝΔ για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» καταλήγει.
Ο πόλεμος δηλώσεων συνεχίστηκε μετά τις δηλώσεις του μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου σε εκδήλωση της ΠΟΜΙΔΑ, όπου επανέλαβε τα περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και τα περί μη είσπραξης των δόσεων που απομένουν. Η κ. Σπυράκη εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε τον Γ. Τόλιο ότι καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και επανέλαβε τα περί τετραπλασιασμού του φόρου ακινήτων για όλη την μεσαία τάξη, λόγω των τεράστιων ζημιών που προκαλούνται στα δημόσια έσοδα από την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πληρώνω».
Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος τόνιζε ότι ενώ έχουν ήδη κυλήσει τα 2/3 της προεκλογικής περιόδου, η ΝΔ συνεχίζει να κρύβεται και να κάνει πολιτική «με υποπροϊόντα μονταζιέρας». Και λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την αντιπαράθεση επί του πραγματικού θέτει μια σειρά ερωτημάτων: «Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν υιοθετεί την πρόταση της Ιρλανδίας για τη διενέργεια έκτακτης συνόδου Κορυφής για το χρέος; Γιατί δεν υποστηρίζει, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας; Γιατί δεν συντάσσεται με τον κ. Ντράγκι που προτίθεται να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά, αντίθετα, επιλέγει την κινδυνολογία; Η ΝΔ με τον ΕΝΦΙΑ θυμίζει το δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δέσμευση ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας και καταγγέλλει τη ΝΔ για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. από τους πλειστηριασμούς».
Στο «ρινγκ» και η φορολογία εισοδήματος
Στο όλο θέμα έχει εμπλακεί και το ζήτημα της φορολόγησης του εισοδήματος, μετά από δηλώσεις του καθηγητή Ευκλείδη Τσακαλώτου, επίσης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό επιτελείο του, και υποψηφίου βουλευτή, ο οποίος προανήγγειλε κλιμακωτούς συντελεστές φορολόγησης εισοδήματος, προτείνοντας συντελεστή 50% – 60% για τα μεγάλα εισοδήματα.
Η τοποθέτησή του αυτή, η οποία έγινε στην εκπομπή «Αριστερά Δεξιά» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 ήρθε να εντείνει την αντιπαράθεση με την Νέα Δημοκρατία με την Εκπρόσωπο της ΝΔ να καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ. Άμεσα αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναρωτιέται αν η κ. Σπυράκη πληρώνει φόρους στην Ελλάδα όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς αν το πράττει, θα έπρεπε να ξέρει ότι υπάρχει, ήδη, κλίμακα φορολογικών συντελεστών ανάλογα με το εισόδημα και ότι υπάρχει ανώτατος φορολογικός συντελεστής.
Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει επίσης ότι ανώτατος φορολογικός συντελεστής δεν σημαίνει, για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, ότι εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ αλλά εφαρμόζεται μόνο για το ποσό των εισοδημάτων που βρίσκονται πάνω από ένα όριο που αποφασίζει η πολιτική ηγεσία, πχ θα μπορούσε ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής του 50% ή 60% να εφαρμοστεί στα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ετησίως.