Με τους εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και να καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες ο ένας στον άλλο, άνοιξε η αυλαία στην Ολομέλεια της Βουλής, της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέτα Καββαδία, έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και να βάλει τέλος σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.
Η κ. Καββαδία χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ως «εντυπωσιακή κίνηση κυνισμού και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου» σημειώνοντας, ότι περιμένουμε να δούμε πώς θα συμβιβάσει τις μετριοπαθείς απόψεις με τις ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.
Αιχμές όμως άφησε, χωρίς να κατονομάσει, και για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινδυνολογίες είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τον πολιτικό γάμο και για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς όμως να δικαιωθούν.
«Η αντιπαράθεση δεν αφορά τις δεδομένες ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά τις σύγχρονες αντιλήψεις με το σκοταδισμό.
Εμείς θέλουμε αυτές οι μειοψηφίες να μπορέσουν να βγουν από το σκοτάδι στο φως και να διεκδικήσουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν» επεσήμανε.
Σχολιάζοντας δε τις αντιθέσεις για το όριο ηλικίας, η κ. Καββαδία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αποκρύβεται ότι εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, θα υπάρχει και διεπιστημονική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.
Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Πώς τοποθετήθηκαν στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ
Ψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια ο εισηγητής του κόμματος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, σημειώνοντας, πάντως, ότι επιφυλάσσεται για την κατάθεση προτάσεων και βελτιωτικών αλλαγών στην πορεία της συζήτησης.
«Το νομοσχέδιο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων, δικαίωμα αυτονόητο για όλους τους πολίτες μίας ευνομούμενης χώρας, είτε πρόκειται για θρησκευτική ή εθνική ή σεξουαλική έκφραση» είπε ο κ. Μπαργιώτας και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι, ούτε κάποια τεράστια αλλαγή φέρνει. Αναγνωρίζει ένα κενό και ρυθμίζει μία πραγματικότητα, την οποία ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή και πολλές φορές γίνονται θύματα ρατσισμού και βίας».
Ο κ. Μπαργιώτας σχολίασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «μόλις εισήγαγε τη γνωστή μέθοδο που λέει “στρίβειν διά της αντιπροτάσεως» και υπαναχώρησε από τη θέση της εξαιτίας της πίεσης που είχε στο εσωτερικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το νομοσχέδιο και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αλλάξει την ατζέντα και τη συζήτηση. «Το έχουμε δει και άλλες φορές, το έχουμε δει με την ιθαγένεια, με το σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε φορά που φαίνεται έντονα ότι η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός και ιδεολογικός αχταρμάς, ένα αριστεροδεξιό συνοθύλευμα διαφορετικών τάσεων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για αριστερή ρελάνς» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπογράμμισε ότι για τον χώρο που εκπροσωπεί, τη ΔΗΣΥ, δεν έχουν θέση οι πολιτικές δειλίες και όταν χρειάστηκε στο παρελθόν συγκρούστηκε με τους υπερσυντηρητικούς.
«Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά ζητήματα των διεμφυλικών ατόμων και μεσοφυλικών παιδιών θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους» υποστήριξε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Όπως σημείωσε, το κόμμα του αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου για αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση. «Αυτή, όμως, η ατομική επιλογή χρειάζεται να βασίζεται σε αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια, γιατί για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν τη ασυμβατότητα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση και αυτή η γνώση πρέπει να έρθει με επιστημονική και κοινωνική στήριξη και δεν αρκεί η ατομική εμπειρία. Δηλαδή χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη, φυσικά, η ιατρική επέμβαση. Αυτή είναι η θέση μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εξήγησε ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.