Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν ξέρω που το έχουν βρει γραμμένο ότι η ανισότητα είναι στην ανθρώπινη φύση

Τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την Κρήτη παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο νησί. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί ένα αξιοπρεπές «βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους» και να «εξασφαλιστεί η προσφορά ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών». Σε αυτό το πλαίσιο άφησε αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, λέγοντας μας ότι η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας» ενώ συνέχισε:

«Δεν ξέρω που το ‘χουν βρει αυτό γραμμένο» σχολίασε, για να τονίσει: «Αυτό που εγώ ξέρω, είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς, αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια ανέλυσε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την Κρήτη, ανά τομέα της οικονομίας.

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης εστιάζουν «σε δραστηριότητες βιολογικής γεωργίας και βιολογικής κτηνοτροφίας, στην στήριξη νέων αγροτών, στην προώθηση του αγροτουρισμού, αλλά και στην υλοποίηση σημαντικών αρδευτικών έργων».

Υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνδεθεί με με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και τον τουρισμό. «Στόχος τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής να μεταποιούνται από ελληνικές μεταποιητικές μονάδες, εδώ στη Κρήτη, με βάση τις πιο σύγχρονες πρακτικές και να τροφοδοτούν τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις», είπε.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε πρωτοβουλίες στον τομέα της διαχείρισης υδάτων, σημειώνοντας πως «είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» και σημείωσε πως αυτό θα γίνει σε συντονισμό με τα Υπουργεία, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Επίσης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι να αναπτυχθεί ποιοτικά η αγροτική παραγωγή και κυρίως η ποιότητα των εξαγωγών, η τυποποίηση και η πιστοποίηση της παραγωγής, φέρνοντας ως παράδειγμα το ελαιόλαδο το οποίο όπως είπε «παρά την εξαιρετική του ποιότητα, εξάγεται κατά 70% χύμα, χωρίς τυποποίηση και χωρίς πιστοποίηση».

Δευτερογενής τομέας
Ως προς τον δευτερογενή τομέα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η βιομηχανία είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης. «Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που υλοποιούμε λοιπόν, η βιομηχανία, η μεταποίηση και η αγροδιατροφή είναι τομείς προτεραιότητας. (…)Από τα 800 περίπου επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που κατατέθηκαν στον νέο Νόμο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το 60% αφορά τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής» υπογράμμισε.

Τριτογενής τομέας

Αναφερόμενος στον τριτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός εστίασε στον τουρισμό, λέγοντας ότι «η φετινή άνοδος δεν είναι μόνο συγκυριακή, καθώς συνοδεύεται από μια αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην επένδυση της Hellas στον Αγ.Νικόλαο, η οποία εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις αρχές Αυγούστου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της αδήλωτης εργασίας στον τουρισμό, λέγοντας ότι «από το 2010 ισχύει το καθεστώς που ορίστηκε από μια Κοινή Υπουργική Απόφαση και επιτρέπει την απασχόληση μαθητευόμενων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ως το ποσοστό του 17%, και έως τον αριθμό των 40 εργαζομένων. Επίσης, είχε θεσμοθετηθεί η απασχόληση μαθητευόμενων από σχολές άλλων χωρών της ΕΕ, ή ακόμα και τρίτων χωρών, από τη στιγμή που υπάρχουν διμερείς συμβάσεις. Σήμερα προετοιμάζεται μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα επαναπροσδιορίζει την αναλογία εργαζόμενων – μαθητευόμενων. Επανεξετάζεται ο ορισμός του μισθού του μαθητευόμενου, στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα, ενώ μελετάμε, επίσης και την απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης».

Έρευνα – εκπαίδευση

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στον τομέα της έρευνας καθώς σημείωσε ότι «ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις ερευνητικές τους επιδόσεις και την προσέλκυση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα».

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού δημοσίου, και με στόχο την χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων. Τόνισε ότι με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 430 εκατ. ευρώ που «θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και κυρίως τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων».

Υποδομές

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υποδομών έκανε λόγο για μεγάλα έργα στην Κρήτη που επί δεκαετίες δεν δρομολογήθηκαν, και στη συνέχεια παρουσίασε τα βασικά σχέδια της κυβέρνησης. Υποσχέθηκε πως οι εργασίες για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα αρχίσουν πριν τελειώσει τη θητεία της η κυβέρνηση – στις αρχές του 2019- με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέσσερα με πέντε έτη.

«Σε ότι αφορά το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Υποδομών» επεσήμανε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Ενώ καθορίστηκε ότι ένας χώρος έκτασης 1000 τμ θα διαμορφωθεί κατάλληλα για διεξαγωγή Συνεδρίων και Εκθέσεων τοπικών προϊόντων. Τόσο η πραγματοποίηση αυτών των έργων, όσο και η λειτουργία τους θα οδηγήσουν σε υπολογίσιμη αύξηση της απασχόλησης».

 

Aλέξης ΤσίπραςΗράκλειοΠαραγωγικό συνέδριο